Reisbeschrijving Japanreis

Hieronder de officiële reisbeschrijving van mijn reis naar Japan die ik in oktober 2013 maakte. De reisorganisatie is Eurocult-Litho.

Dag 1 Vertrek van Schiphol

Dag 2 Aankomst in Fukuoka
Op de luchthaven van Fukuoka wordt u opgewacht door uw Nederlandse reisleider die u naar het hotel brengt. Belangstellenden kunnen ‘s avonds met de reisleider het Japanse eten uitproberen. De reisleider zet dan meerdere gerechten op tafel, waar iedereen van kan proeven. Zo leert men sneller de Japanse keuken kennen.

Dag 3 Fukuoka
We beginnen de dag met een wandeling naar een erg mooie Japanse tuin in het stadspark, waar zich ook de wallen van een voormalig kasteel bevinden. Hoewel de stad bij ons niet de internationale uitstraling en bekendheid heeft als Tokio, is Fukuoka een kosmopolitische metropool. De jaren van de zogenaamde ‘zeepbeleconomie’ hebben hun sporen achtergelaten in de vorm van architectonische hoogstandjes als het IMS-gebouw en ACROS Fukuoka. We wandelen vervolgens door het winkelgebied waar u de voedingswaren alleen al zou willen kopen vanwege de bijzonder mooie verpakkingen. Fukuoka heeft enkele erg fotogenieke tempeltjes die we natuurlijk niet overslaan.

Dag 4 Fukuoka – Nagasaki
Met onze eigen bus rijden we naar Okawachiyama, een eeuwenoud porseleincentrum in een voor toeristen vrij onbekend dal van het bekende Imari gebied. In de zeventiende eeuw brachten Koreaanse slaven de Japanners het Chinese procedé bij voor het maken van porselein. Hun nakomelingen wonen er nog steeds. Onze volgende stop is het kuststadje Hirado, waar de eerste Nederlandse ‘factorij’ in Japan gevestigd was. Dit charmante en mooie, niet-toeristische plaatsje beleefde begin zeventiende eeuw een gouden periode door handel te drijven met de Hollanders. Een van de twee voormalige V.O.C.-pakhuizen is onlangs herbouwd en er zijn nog meer Hollandse herinneringen aan deze florerende tijd. Vervolgens rijden we langs de kust naar Nagasaki. Onderweg rijden we langs een replica van het Centraal Station van Amsterdam met daarnaast een herbouwde Utrechtse Domtoren. ‘s Avonds hebben we een overvloedige keus uit de Japanse keuken. Het sushi-restaurant waar de lekkernijen langskomen op een lopende band is een van de favorieten.

Dag 5 Nagasaki
Vandaag bezoeken we de schitterende Glover Gardens met mooi uitzicht over de haven en de stad. Vervolgens wandelen we langs de Confucius tempel en de Hollandse hellingen, met aansluitend een lunch in ‘downtown’ Chinatown. ’s Middags bezoeken we enkele mooie kleine tempels die tot de mooiste van het land behoren. Bij voldoende belangstelling kunnen we een bezoek brengen aan het Von Sieboldhuis. Von Siebold was een Duitse arts in Hollandse dienst die de Japanners liet kennismaken met de moderne westerse wetenschap. Hij deed veel voor de lokale bevolking en vertelde in Nederland enthousiast over Japan. In Leiden heeft hij zijn eigen museum.

Dag 6 Nagasaki
Met een dagkaart van 500 yen kunt u op deze vrije dag met de tram op zoek naar de Nederlandse sporen. Centraal hierin staat natuurlijk het eiland Dejima. Op dit voormalige eiland woonden en werkten Hollandse kooplieden van 1641 tot en met 1859. De huizen zijn prachtig gereconstrueerd en ingericht als musea die tot de beste van Azië behoren. Er is voldoende te zien om er een hele ochtend rond te wandelen. Het Atoombommuseum is een indrukwekkende aanrader en liefhebbers kunnen een tochtje door de haven maken, onder andere langs de Mitsubishi-werf.
Krijgt u na een paar dagen Japan al heimwee naar huis, dan is het mogelijk een bezoek te brengen aan Huis ten Bosch, een themapark met tal van bekende oude Hollandse gebouwen op ware grootte.

Dag 7 Nagasaki – Aso – Beppu
Vandaag vervolgen we onze reis, dit keer met de trein. Vandaag maken we kennis met de ‘Witte Kamome’, een paradepaardje onder de Japanse treinen. Naast deze trein kunt u gebruik maken van andere Japanse treinen zoals de ‘Tsubame’ en ‘Ariake’, waarmee we naar Kumamoto reizen. Hier stappen we over op de Aso Express. ’s Middags bevinden we ons in de buitenkrater van de vulkaan Aso; met een doorsnede van ongeveer 20 kilometer één van de grootste ter wereld. Latere uitbarstingen zorgden voor nieuwe vulkanen midden in de buitenkrater, de zogenaamde vijf pieken van Aso. Eén daarvan, Naka-dake, is nog steeds actief en kan worden bezocht. Een gondel brengt u tot vlakbij de kraterrand. Vervolgens maken we een wandeling van een uur door ongerepte natuur. ’s Avonds, na het eten, treinen we door een onherbergzaam maanlandschap naar Beppu.

Dag 8 Beppu
Natuurlijk is Japan niet het enige land waar warm water uit de aarde komt, maar nergens is het baden zo’n belangrijk onderdeel van de cultuur geworden. In Beppu kunt u genieten van de Japanse badcultuur. Uw reisleider maakt u graag wegwijs. De vulkanische activiteit in het noorden van het eiland Kyushu komt het duidelijkst tot uiting in Kannawa, dicht bij het centrum van Beppu. Het vulkanische vocht borrelt in allerlei geuren en kleuren door de aardkorst naar de oppervlakte en mondt uit in het zogenaamde ‘jigoku’ (hellen). U kunt facultatief een hellentocht maken langs bronnen met poëtische namen als Gouden Drakenhel en Duivelsberg hel. Let wel, deze hellen zijn enkel om naar te kijken. Als u wilt, kunt u een bad nemen in het Takegawara badhuis in het centrum van Beppu. Of aan het strand waar u kunt genieten van een ‘suna-yu’, een bad waarbij u vakkundig door oude Japanse dames tot aan de nek in warm zand wordt begraven. Voor velen de ultieme Japanse badervaring. Natuurlijk zijn er ook andere bezienswaardigheden in en rondom Beppu, waaronder de 700 tot 1200 jaar oude Boeddhabeelden van Usuki. Uw reisleider zal dit voor u uit de doeken doen.

Dag 9 Beppu – Hiroshima
Vandaag treinen we met de beroemde hogesnelheidslijn Shinkansen naar ons volgende eiland, Honshu. We verblijven in Hiroshima, op 6 augustus 1945 nagenoeg van de kaart geveegd en na de oorlog herbouwd naar westers model met brede lanen. Een bezoek aan het Atoombommuseum is een must, evenals het omringende Vredespark met de vredesvlam die pas gedoofd wordt als het laatste nucleaire wapen op aarde is vernietigd. Het standbeeld van het meisje Sadako dat origamikraanvogels maakte om haar leukemie te overwinnen en de Dome, één van de weinig overeind gebleven gebouwen, laten de emoties niet onberoerd

Dag 10 Hiroshima
Het eiland Miya-jima met de Itsukushina schrijn, beroemd vanwege de iconische torii (poort) in zee, is de bestemming van de facultatieve excursie van vandaag. De Daisho tempel is een van de mooiste tempels van het land. Als u wilt, kunt op eigen gelegenheid met een kabelbaantje naar de top van de Misenberg, een inspirerende plek waar menig Japanse dichter het indrukwekkende uitzicht over de Binnenzee heeft beschreven in poëtische haikuverzen.

Dag 11 Hiroshima – Matsuyama
In het spoor van onze voorvaderen, die als onderdeel van de hofreis met een houten galjoen de Japanse Binnenzee bevoeren, reizen we naar het bij grote groepen toeristen nog onbekende eiland Shikoku.
Deze keer is ons vaartuig een moderne veerboot. Na een schilderachtige tocht via Kure en laverend langs eilanden, arriveren we na een kleine drie uur in de veerhaven van de stad Matsuyama, onze logeerplek voor de komende drie nachten.

Dag 12 Matsuyama
De skyline van Matsuyama op het eiland Shikoku wordt gedomineerd door een heuvel met op de top een kasteel. Met een kabelbaantje kunt u naar boven. Door de authentieke interieurs en collecties kleding en wapentuig krijgt u een goed beeld van het feodale Japan. Het overdekte winkelcentrum in de stad heeft een lengte van 2,7 km en is één van de langste ter wereld.
Heeft u, na uw verblijf op Kyushu, de smaak te pakken van de onsens, dan kunt u zich ook hier onderdompelen in de Japanse badcultuur. De bronnen van het plaatsje Dogo worden al meer dan duizend jaar geprezen om hun heilzame werking. In het Honkan badhuis, dat werd gebouwd aan het einde van de 19e eeuw ter gelegenheid van een keizerlijk bezoek, kunt u een rondleiding krijgen. U kunt er baden in een per sekse gescheiden Kami-no-yu-bad, dat zoveel betekent als goddelijk warmwaterbad.

Dag 13 Matsuyama
Vandaag kunt u kiezen uit diverse activiteiten. Bij voorbeeld een bezoek aan de stad Uchiko, met zijn gerenoveerde oude huizen of ga in de natuur wandelen naar tempels die behoren tot de in Japan beroemde 88 Tempels Pelgrimstocht.
Daarnaast kunt u per trein een bezoek brengen aan U wajima, een stadje dat bekend is om zijn zeldzame erotische shintoheiligdommen en bijbehorende ero-etnografische collectie, aangelegd door de hoofdpriester. Uw reisleider zal de mogelijkheden toelichten.

Dag 14 Matsuyama – Kyoto
Wij reizen per exprestrein langs de schilderachtige binnenlandse zeekust van Shikoku, en over de ruim 13km lange Grote Seto Brug terug naar Honshu. Hier maken we weer kennis met het fenomeen Shinkansen, dat ons flitst naar de oude hoofdstad Kyoto. Vanaf de top van het treinstation heeft u prachtig uitzicht over de stad. Architectuurliefhebbers reizen speciaal naar Kyoto om het treinstation te bewonderen. ’s Middags neemt de reisleider belangstellenden mee naar de tempel Sanjusangen-do met bijna duizend beelden van ruim 700 tot 850 jaar oud. Heen gaat met de openbare bus en terug wandelend via de steegjes waar Kyoto zo bekend om is.
Wie het leuk vindt, kan zich een dezer dagen verkleden en laten schminken als een geisha en zich vervolgens laten fotograferen. Een wandeling als geisha door de stad maken, is eveneens mogelijk.

Dag 15 Kyoto
Vandaag staat een stadswandeling op het programma. Wij wandelen via de op een steenworp afstand van het hotel gelegen geishawijk Gijon naar Kiyo-mi zu-dera, de tempel van het zuivere water. Het huidige tempelgebouw, in het begin van de 17e eeuw gebouwd tegen een heuvelflank op meterslange houten palen, biedt schitterend uitzicht over de stad. Aan de voet van de heuvel staan Japanse bezoekers netjes in de rij voor een slokje van het heilige water dat over therapeutische krachten zou beschikken. We gaan te voet verder door de theepotwijk met links en rechts houten huizen en traditionele winkels naar het tempelcomplex Eikando-ji met mooie tuinen en wandelen over het filosofenpad naar de Ginkaku-ji, het zilveren paviljoen, met eveneens een schitterende tuin. Met wat geluk komen we een geisha of maiko (geisha in opleiding) tegen.

Dag 16 Kyoto
Vandaag bezoeken we Nijo-jo, oorspronkelijk gebouwd als residentie voor de shogun Tokugawa Ieyasu met eromheen een grote tuin. Daarna bewonder en we Kinkaku-ji, de gouden tempel, één van de mooiste van het land. De Ryoan-ji (tempel van de vreedzame draak) heeft de beroemdste zentuin ter wereld en mag niet gemist worden. Omdat er zo veel te zien is en om individuele wensen tegemoet te komen, zijn ‘s middags alle mogelijkheden open. Uw reisleider wil deze graag toelichten. Misschien wilt u de beroemde zentuinen van de Daisen-in tempel bezoeken of de natuur en rust van de wijk Arashiyama. Leuk is ’s avonds een optreden van dansende geisha’s in een theater vlakbij ons hotel.

Dag 17 Kyoto – Nara – Kyoto
De tempels en heiligdommen van Nara worden algemeen beschouwd als de wieg van de Japanse cultuur. Immers, de stad was nog voor Kyoto de hoofdstad van Japan. Het was een periode waarin heel wat Chinese invloeden via Korea kwamen overgewaaid. Dat is niet alleen te merken aan het stratenplan dat gebaseerd is op dat van de oude Chinese hoofdstad Xi’an, maar ook aan de vele boeddhistische tempels in en rond de stad. Het stadspark herbergt enkele van Japans belangrijkste historische bouwwerken zoals de Todai-ji tempel, het grootste houten gebouw ter wereld met binnenin een 16 meter hoog bronzen Boeddhabeeld. Liefst drie musea hebben elk een schitterende verzameling Boeddhistische beelden die tot de mooiste en indruk wekkendste van Azië behoren. De veelal houten beelden zijn tot ruim 1200 jaar oud.

Dag 18 Kyoto – Tokio
Met de Shinkansen rijden we naar Tokio. Onderweg zien we de berg Fuji opdoemen, bij goed weer een prachtig schouwspel. Het is net lunchtijd als we in checken in het hotel in Tokio. In de hoofdstad kunt u met de Yamanote-spoorlijn (een elke drie minuten rijdende ringlijn) of de metro de belangrijkste stadscentra opzoeken: de wolkenkrabbers in de kantorenwijk Shinjuku, het hippe jonge volk in Shibuya, een glimp van oud Japan in Asakusa en afsluitend het winkeldistrict Ginza.
Of ga wandelend in vijf minuten naar het Ueno-park. Het Tokio Nationaal Museum bezit de grootste collectie Japanse kunst, etnografie en archeologie ter wereld en bevindt zich op minder dan een kwartier wandelen van ons hotel. Even ver weg zijn andere musea, zoals dat van Wetenschap en Techniek en een laat zien hoe Japanners vroeger in Tokio leefden.

Dag 19 Tokio
Bezoek eens de schitterende parken rond het keizerlijke paleis in het centrale gedeelte van de stad. Vroege vogels kunnen met de reisleider een bezoek brengen aan Tsukiji, met zijn tonijnveiling en zijn befaamde (vroege) ochtendmarkt. Er worden zeedieren te koop aangeboden waarvan u in uw stoutste dromen het bestaan niet had durven vermoeden. In de hallen waar groenten en fruit worden verhandeld, laten verkopers ons proeven van enkele Japanse vruchten, zoals de nashipeer. Als ontbijt kunt u enkele sushischoteltjes tot u nemen voordat u de metropool Tokio induikt.
Bij een wolkenloze hemel kunt u een facultatief bezoek brengen aan de Fuji-vulkaan. Eventueel kunt u via een kabelbaantje naar een uitkijkpunt op een heuveltop bij het fraaie meer van Kawaguchiko. Ook kunt u individueel per trein naar een ander meer bij de Fuji-vulkaan, dat van Hakone met een heus piratenschip en eveneens met een kabelbaantje. Voor advies en bemiddeling kunt u terecht bij uw reisleider.

Dag 20 Tokio – Nikko – Tokio
Vandaag is er een bezoek aan het graf van de shogun Tokugawa Ieyasu, de eerste die over heel Japan regeerde en dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het ligt in de stad Nikko, zo’n 100 kilometer ten noorden van Tokio en is bereikbaar per trein. Nikko heeft zijn huidige faam ook te danken aan de duizenden ruim 300 jaar prachtige oude coniferen rondom het grafcomplex. Het is tevens de laatste dag dat uw JR-treinpas geldig is.

Dag 21 Tokio
Deze ochtend, of een andere, kunt u zo mogelijk een bezoek brengen aan een training van sumoworstelaars. De entree is gratis. Erg leuk is een vaartocht met een busboot; goedkoop en toch gerieflijk. Eveneens aan te raden is een busrit langs diverse bekende bezienswaardigheden in Tokio. Of ga naar het gratis te bezoeken beursgebouw waar gehandeld wordt in de Nikkei-index. In de Diet, het Japanse parlementsgebouw worden gratis rondleidingen gegeven. Uw reisleider heeft de details.

Dag 22 Tokio
Breng een bezoek aan de tuin van het keizerlijk paleis. Door de week is er elke dag een gratis rondleiding. U dient daarvoor wel te reserveren voordat u naar Japan afreist. Dat kan thuis via de website sankan.kunaicho.go.jp. Reserveer zeker een maand voordat u in Tokio arriveert.
De metropool Tokio heeft nog veel meer mogelijkheden te bieden. U kunt bijvoorbeeld de tempels in de plaats Kamakura bezoeken. De Kotokuin tempel heeft een ruim elf meter hoog bronzen Boeddhabeeld uit 1252. Het is hol van binnen en u kunt erin. De belendende Hasaderatempel heeft het grootste vergulde houten beeld van Japan. Het is meer dan negen meter hoog en gemaakt vankamferhout. Het kleine Kamakura Museum hier bevat bijzondere Boeddhistische sculpturen uit de 12de t/m 16de eeuw en is zeer de moeite waard. Bijzonder zijn ruim duizend beeldjes van Jizo, de beschermgeest van kinderen, gekleed in kinderkleertjes en hier en daar omringd door speelgoed die als offer zijn weggegeven. In de tempel Kencho-ji staan jeneverbessen die halverwege de 13de eeuw zijn geplant. Hiervoor werden zaadjes uit China gebruikt. Op de terugweg kunt u eventueel een bezoek brengen aan de moderne stad Yokohama, met zijn oude wijken, het havengebied en Chinatown.

Dag 23 Vlucht vanuit Tokio naar Amsterdam
U heeft nog een hele ochtend en zelfs een klein deel van de middag om alsnog te bezoeken, waar u nog niet aan was toegekomen. Met de Keisei-trein rijden we ‘s middags in een uur en een kwartier rechtstreeks van het treinstation in Ueno naar de luchthaven Narita.

Dag 24 Aankomst Amsterdam
De geplande aankomst is rond half zeven ’s ochtends op Schiphol.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*