50

Vandaag ben ik 50 geworden. Je blijft lachen. Beter wel dan niet. Vroeger had je op de Engelse TV een programma waarin knorrige knarren voor de grap commentaar leverden op hoe vroeger alles beter was en ik wist: “dat kan ik beter.”

Racisme is het grootste kwaad dat er is voor de mensenheid. Valt wel mee zegt u? Mazzelaar, dan ben je net zoals ik BBT (blank en bevoorrecht). Ik zei het toch? GEEN GRAP

GJ zat van de week op een bankje aan de Kralingse Plas. Op het bankje naast mij zat een oudere dame. Komt een hardloper aan, ergens in de twintig en legt zijn been over het bankje om het te strekken, schoen zo ongeveer in de nek van mevrouw. Ik zit er een paar seconden verbijsterd naar te kijken voordat ik door heb hoe de vork in de steel zit. Ik vraag met mijn allerzachtste, liefste, totaal niet bedreigende en meest poezelige Barry White stem, ogen op ongelofelijk onschuldig “Alles goed?” Zoef, wat kon die man rennen, zeg. Natuurtalent. Volgens mij is hij wel vergeten zijn andere been te strekken, maar ach dat kan ook in het gras. Zeggen ze.

Kijk, nou kun je zeggen dat er op mijn bankje (van 2.5 meter) geen plaats meer was om zijn benen te strekken omdat ik altijd in het midden ga zitten en mevrouw beleefder is dan ik en ruimte laat voor andere mensen. Was het maar waar. Ik ben BBT (en hij ook) en mevrouw had een donkere huidskleur. Gelukkig voor hem ben je pas een hork als je op sociale media ontmaskerd bent. GEEN GRAP

Duidelijk niet mijn verjaardag.

“Het leven verzadigt”, Complete onzin, ik wou dat ik de tijd stil kon zetten. GROEI NIET OP, HET IS EEN VALSTRIK!

Rentmeesterschap

Padvinder diep van binnen. De wereld een beetje beter achterlaten dan je hem aantrof. Dat gaat mijn generatie niet lukken [als we dat al willen].

Natuurlijk kunnen we ons verschuilen achter het argument dat we het van onze ouders hebben afgekeken, maar dat is laf en oneerlijk. Leer ervan Generatie @ (na Z, komt @).

De beste leeftijd is 35.

Muziek enzo

Ik word zo moe van de jaren tachtig, of ze nou wel of niet terug zijn. Boek dicht. Over en uit. NEE!

’s Werelds enige universele hobby is muziek. Muziek is emotie en daarom is het onmogelijk om een favoriet plaat aan te wijzen.

DJ ben je voor altijd (sorry voor het Engels)

Hollandse hits zijn geweldig. Natuurlijk “De vlieger” maar “Maak me gek” is ook goed. Netzo als de meeste herbouwingen door Starkoo en Dario. Favoriet van de week? “Klein cafe aan de haven” in de Apres Skihut versie.

EN VINYL KOMT WEER TERUG. DEZE KEER VOOR HET ECCHIE.

Beste verjaardagscadeau ooit. Wat Mam? Zijn verjaardag? Ben twee, snap ik niet.

Ik mis je Mam. Slaap zacht, hou van je.

Stemgerechtigde leeftijd moet verlaagd worden naar 16. Naarmate de jaren verstrijken, wordt ook de afstand met de jongste generaties groter. In schijnbare tegenstelling daarmee groeit ook mijn vertrouwen in hen. Na je vijftigste is het vooral hun toekomst en bereiden zij zich voor om te vechten voor de wereld van hun kinderen, dus laat ze meestemmen. HMMM, HEBBEN WE TOCH IETS FOUT GEDAAN

..

De schoonheid en elegantie van het tientallige stelsel blijft me verbazen. Probeer maar eens te vermenigvuldigen met Romeinse nummers of binair.

..

Jaren geleden de inburgeringstest gedaan. Gezakt, niet alleen ik maar ook een paar vrienden. Nou kom ik uit Brabant en dat was in die goeie ouwe tijd een wingewest. Tsja. In de verdwazing om de streling hunner billetjes door het pluche te laten voortduren, misleiden politici de kiezer en mishandelen ze Nederland en haar toekomst. De dagelijkse uitruil: ik steun jouw wet, jij stemt voor mijn burgemeester (bba plucheknuffelaar).

..

Dat vest herinner ik me nog. LOL.

Medemenselijkheid

Bomen en mensen delen 30 procent van hun DNA.

We hanteren een harde grens tussen onszelf en andere dieren. Maar is dat wel zo?

Als mensen vragen wat mijn sterrenbeeld is, zeg ik draak. Dan zie je ze kijken. Niet dat mijn Chinese sterrenbeeld draak is. Mensen voelen intuitief aan dat het aap moet zijn. En terecht. Vanzelfsprekend ook de reden waarom ik in Blijdorp altijd eerst naar de apen wil. Wat een prachtige dieren en natuurlijk een diepe verbinding. Mijn computer heet overigens Bokito.

Iedereen weet dat er verschillende apensoorten zijn: chimpansees, gorilla’s, maar ooit stilgestaan dat er vroeger ook verschillende soorten mensen waren? Wij zijn de homosapiens, maar kort geleden, slechts 30.000 jaar leefden de homosapiens en de homoneanderthalis naast elkaar. Ze maakten regelmatig samen babies. Terwijl die wijsheid verloren is gegaan, negeren we ondertussen stug dat mensen en chimpansees 98 procent van hun DNA delen. Daar moet je maar even niet aan denken als “wetenschappers” lipstick en medicijnen testen op onze nichten en neven. Gewoon om te kijken of het een allergische reactie oproept en doet wat het wil. Als je als prima(at)-test-aap pech hebt, ga je er aan dood, meestal op een zeer onprettige wijze.

Houthakken of stofzuigen? Houthakken. Voor altijd.

“Democratie is de slechtste regeringsvorm, met uitzondering van alle andere.” De mannen die hun familie beschermen tegen de Taliban terreur in Afghanistan knikken instemmend.

Democratie is een draak

Verplicht stemmen is ondemocratisch, vooral omdat het een populair idee is onder diegenen die het niet eens zijn met de huidige uitkomsten en hopen dat er door democratische dwang minder “extreem” wordt gestemd. Het illustreert vooral hun wens om groepen waartegen zij bezwaar maken van het democratische proces uit te sluiten.
Daarnaast is het opkomstpercentage een goede graadmeter voor het vertrouwen in de politiek en ontneemt de vrijheid om te stemmen politici de mogelijkheid om op een zeer misleidende manier van een mandaat te spreken.

Persoonlijk bericht aan Geert Wilders: waterstofperoxide is voor je haren, niet om te drinken, daar krijg je hersenbeschadiging van en ga je idiote dingen zeggen. Let je wel op Jack Spijkerman?

Het internet der dingen is de beste uitvinding allertijden! Eindelijk een app die mij vertelt of het licht in de koelkast aan of uit is als ik de deur dicht doe. Zelfs als ik niet thuis ben. TOCH HAD IK ME LICHT IN DE DUISTERNIS ANDERS VOORGESTELD

Klein grut

Kinderen zijn geweldig. Er zijn niet veel dingen in het leven waar ik enthousiaster over word – en dan niet in de Koot & de Bie manier van de vieze man – maar als mens, dan kinderen. Ik vind ze prachtig, hoe meer hoe beter.

Van de week kwam ik thuis. Op het stoepje bij de parkeerplaats stonden twee kleine meisjes te springen, dansen en vrolijk zijn, hun haren in twee kleine knotjes boven hun hoofd gebonden, zo vrolijk. Nieuwsgierig kijken ze naar me en ik lach terug. Ze reageren door nog harder te gaan springen en meer lol te maken, alles op die ene vierkante meter. Als ik de kelderdeur opendoe om mijn fiets binnen te zetten, zie ik ze me nieuwsgierig volgen. Ik zwaai vrolijk naar de meisjes en ze wuiven dolenthousiast met een grote lach op hun gezicht terug. Prachtig! Ongetwijfeld waren wij vroeger ook zo. Spoel de band een halve eeuw door en je vraagt je verbijsterd af: wattuh?

Wat ik wil worden als ik later groot ben? Cliniclown. NIET DE SLIMSTE THUIS, WEL DE LEUKSTE

Toen ik economie ging studeren in Rotterdam was een van de eerste lessen het verschil tussen welvaart en welzijn. De vraag is niet alleen wat wij hebben opgeofferd voor meer spul – met of zonder duur merkje – veel belangrijker is, wat wij de volgende generaties ontnemen met onze verdwazing om geld voor geluk te substitueren. Ouderschap 666.0 iemand? Kinderen zijn – als we ze een beetje de kans geven – onze toekomst én onze redding.

Ik heb een geboortetegel – en een nationaliteit – dus ik besta.

Jihadkinderen wel of niet naar Nederland terughalen? Wat een domme vraag, het zijn kinderen. Bah! IS DIT EEN WEDSTRIJD TUSSEN DE OVERHEID EN DE TERRORISTEN WIE ER DE WREEDSTE PLANNEN KAN VERZINNEN?

Grote mensen zorgen voor kleine mensen, het is de meest fundamentele waarheid waarin ik geloof. Er is zoiets als statenloos burger. Dan hoor je bij geen enkel land, ook al ben je geboren en opgegroeid in Nederland. Theoretisch heeft iedereen recht op een nationaliteit. Hier in ons land werkt het zo dat pas als alle andere landen ter wereld, een kleine 200, hebben ontkend dat je hun ingezetene bent, je een Nederlands paspoort kunt aanvragen. Bah. Toen ambtenaar eerster klasse Dorknoper de memo opstelde, fietste hij die avond fluitend naar huis. ONRECHT IS OOK RECHT. OFZO

Het leven is een feestje, maar je moet wel zelf de slingers ophangen. Wat nu als je vrienden, familie en geliefden dat al gedaan hebben? Vandaag bijvoorbeeld? ZONDAGSKIND

Ik ben Reservebelg en daar trots op. Mensen kijken je wazig aan als je dat zegt. Nou en, weten zij veel?

Piet

Nog steeds de wens om mijn eigen bedrijf te beginnen. Niet als ZZP’er maar een club die aan mensen werkgelegenheid biedt. Als het zover is, krijgt iedereen een Sinterklaaspakket in plaats van een kerstpakket. Geen zorgen, de kerstbonus – sommige noemen ’t eindejaarsbonus – komt daarmee niet te vervallen.

Oh, en als we een raket naar de maan kunnen schieten, waarom kunnen we dan geen oplossing vinden voor Zwarte Piet? Minstens net zo erg is overigens dat sommige grote mensen het blijkbaar OK vinden om een kinderfeest te verpesten, in plaats van als volwassenen aan een oplossing te werken. Moet dat echt ten koste van het kleine grut? Middel, kwaal enzo! En ja, ik ben beschikbaar om het Sinterklaasjournaal te presenteren.

Ooit tegen mijzelf gezegd, als ik vijftig ben, mag ik stropdassen afwisselen met vlinderstrikjes. Ik tel de dagen af. Dat wordt lachen. ONTHULLING: DIT BERICHT IS VOORAF DOOR EEN 49-JARIGE GESCHREVEN

Slim Zaken Doen

Het heetste bedrijfsmodel van nu. Begin een bedrijf. Lijd verlies. Maakt niet uit. Ergens in de toekomst verkoop je alle data voor vet veel. Dat is het model van MoviePass, zeg maar de Amerikaanse Pathé Unlimited en het grote geheim achter Westworld. De Amerikaanse krant The New York Times had nog een beter idee. Begin een winkel waarin je 1-dollar biljetten verkoopt voor 75 cent. Je lijdt een beetje verlies, maar dat wordt moeiteloos goedgemaakt door de bakken geld die uit de hemel komen vallen doordat adverteerders goud geld bieden om de namen en adressen van zulke onnozelaars te vinden. Als de onnozelaars eenmaal verslaafd zijn aan het kopen van dollar biljetten, verhoog je de prijs naar anderhalf of zelfs twee dollar. Kan niet fout gaan.

Woongenot

Huizen zijn geen beleggingsobjecten, maar een thuis. Je hebt er niets aan als de waarde van je huis stijgt, een grotere woning is dan helemaal buiten bereik. De enige die aan dure woningen verdient, zijn overheden, notarissen en makelaars.

Woongroepen, huisgenoten, allemaal hartstikke modern. Maar het argument dat je dan makkelijker verhuist kan niet verbloemen dat jongere generaties het met minder moeten doen en daar nog dankbaar voor zijn ook omdat “wij” Nederland hebben opgebouwd. Neo-armoede verpakt als millennial-geluk. Maar “ze” moeten niet aan ons pensioen komen. Daar hebben “wij” hard voor gewerkt. Met een beetje hulp van wat aardgas [ze noemen het in het buitenland de Hollandse Ziekte] en een alsmaar stijgende staatsschuld. En ik als student maar verbaasd zijn over drie generaties die belast worden met de hypotheek in Japan. “EIGEN HUIS & TUIN” ONDERSCHRIJFT DIT BERICHT NIET

De reis is de bestemming. Ach, wat anders?

Uit de oude doos, met nozem haar.

Neo-Nozems

Wat is het toch met piercings en tatoeages tegenwoordig? Toen ik jong was, hadden we ook piercings – iets waar je ver weg van bleef. Twee koene ridders die elkaar zonder reden aan het blanke staal van hun zwaard probeerden te rijgen. Na afloop nam je de omnibus naar Katendrecht, waar alleen het slechte volk een tatoeage had. Tegenwoordig denken jongeren dat een miniscuul stukje staal door hun tong (of elders) en wat inkt op hun huid hen aanzien geeft. “Mama Blabla Ofzoa” schijnt de favoriete tekst te zijn van het jeugdige mannelijke gespuis. Liefst ondersteund door een foto op het internet. Vroeger was alles beter. Veel beter. Nadat je gepierced was door het kloeke staal van je tegenstander, was het tenminste over. Zelfs geen nare foto op Instagram van je laatste gorgelingen. Voor een tatoeage gold hetzelfde, alleen duurde het wat langer. Dat krijg je met infecties. Geloof mij nou, vroeger was alles beter. Echt alles. ZELFS ANTIBIOTICA WERKTE NOG

Asterix zou een verplicht onderdeel van de moderne opvoeding moeten zijn. Suske en Wiske wordt ook bijzonder aanbevolen, voor zover het de albums van Willy Vandersteen betreft. Kuifje? Mwah? Lijkt me niet echt nodig. IN NEDERLAND IS TIEN PROCENT VAN DE MENSEN FUNCTIONEEL ANALFABEET

Gouden Jaren

De pensioenleeftijd moet per direct omhoog, geen uitstel, niet langer de volgende generaties uitmelken tot de laatste cent die zij ooit zullen verdienen, verpand is voor ze geboren worden. Mijn generatie en die van mijn ouders hebben veel meer uitgegeven dan we ooit verdiend hebben, nu is het tijd om dat onder ogen te zien.

Het is ook een van de belangrijkste redenen dat ik gruwel van de 50+ partij. Tuurlijk kunnen de pensioenen met een procentje omhoog. Dat is, als de toekomst van je kinderen je niets kan schelen. Voor het eerst in generaties, zullen de kinderen die nu geboren worden, slechter af zijn dan hun ouders. Die ouders zijn onze kinderen en dat lot wacht hun waarschijnlijk ook al. En toch geriatrisch graaien voor een procentje erbij terwijl je al veel meer krijgt dan je ooit verdiend hebt of recht op had? NA MIJ(N GENERATIE) DE ZONDVLOED

“In onze democratische rechtstaat…” Mooi he dat onze democratie zo rechtvaardig is dat we het bewust benadrukken.

Worst erbij?

Na meerdere decennia gereisd te hebben, vragen mensen mij vaak waar ik heen wil. Het simpele antwoord is overal. Daarvoor moet ik eerst de loterij winnen. Helaas ben ik super allergisch voor gokken. Dat is het “spel” waarbij je geld inlegt om meer te winnen. Mijn professor monetaire economie verklaarde de rationaliteit van een loterij eens als de kans om op een hogere nutscurve te komen. De prijs voor die kans is dan wel erg hoog. Daarnaast erger ik mij in toenemende mate aan het “maatschappelijk verantwoord” door de strot drukken – sorry voor mijn brute taal – van allerlei staatsloten. Het is inmiddels zo erg dat je in december bij de Hema wordt gevraagd of je er een staatslot bij wil. De vraag is “waarbij?” Het antwoord: je “staats”-lot. Diezelfde eenheidsprijzen maatschappij zal je nooit vragen of je bij je boodschappen nog een rookworst wil. Een staatslot is echter geen probleem. Bah! BELASTING OP (WAN)HOOP

Op zoek naar een andere baan. We bellen. “Ik heb een hele interessante uitdaging als senior controller bij de Staatsloterij.” “Ik sta niet achter het produkt.” Knal, vervolgens moest er een nieuwe bureaustoel voor de recruiter worden besteld.

Wauw

Zowel bij moeder als dochter ga ik pas op dag twee op kraamvisite. Klop klop. “Kom binnen.” “Hou haar even vast, ik ga wat soep opwarmen” Zoef. Na alles wat er gebeurd is, douwt ze dat lieve kleine frutseltje in mijn armen en loopt pardoes de kamer uit. Terwijl ik dit twee-en-een-halfjaar later schrijf, merk ik ineens dat ik al een kwartier in gedachten verzonken ben. Zo blij dat de meisjes veilig zijn.

Knorrerdam

Rotterdam is mijn stad. Als ik verhuis, staan Antwerpen, Rio de Janeiro en Tokio bovenaan de lijst. Regelmatig krijg ik reacties over alle positieve krantenstukjes die ik over de Maasstad deel. “Dat moet daar wel helemaal geweldig zijn!” Bijna, met hier en daar een vlekje.

Net als veel Rotterdammers wandel ik graag een rondje Kruiskade – Vierambachtstraat – Binnenweg. Aan het begin zit een bejaardenhuis. Als ik dan toch niet van de Mount Everest afspring als ik 65 ben, het kan ook een paar jaar later, leek het me wel een aardig idee om alvast een bejaardentehuis in het centrum van de stad uit te kiezen, hoef je in ieder geval niet continue uit te kijken op de geraniums. Nu blijkt dat ouderenmishandeling daar schering en inslag is volgens de kwaliteitspers. Waarom? De uiterst plezierig betaalde blanke bovenbaas beweert dat mishandeling gebeurt [ondanks zijn zeer kwalitatieve leiding, oeps] omdat het aandeel medewerkers uit de koninkrijkseilanden hoger is dan gemiddeld. GEEN GRAP

De afgelopen jaren heb ik me verbaasd hoe Crooswijk werd omgebouwd van een volkswijk (wat blijkbaar ongewenst is) naar een iets dat beter geschikt is voor mensen met midden- en hogere inkomens (zonder tuin- of kinderwens). Vaak te duur voor de oud-bewoners om terug te keren, verhuisden velen definitief naar Rotterdam Zuid. Een raar soort segregatie.

Eigenlijk niks nieuws onder de zon. Al in de Tweede Wereldoorlog werden ‘sociaal zwakkeren’ bijeengedreven in een apart complex. De Canadese bevrijders zijn geschokt over de mensonterende omstandigheden en maken korte metten met het houten nooddorp. Zo gauw zij hun hielen hebben gelicht, worden de asocialen naar heropvoedingskampen in Drenthe en Overijssel getransporteerd.

Twee jaar geleden had Rotterdam weer een bevolkingsgroep gevonden wiens mensenrechten zij konden vertrappen. In 2016 wilde wethouder Hugo de Jonge (CDA) verplichte anticonceptie voor kwetsbare vrouwen. Stemmen doen ze toch niet. Waar die C in CDA voor stond was hij vergeten. Dat altijd lastige papiertje over mensenrechten dat Nederland ondertekend heeft, kunnen we ook meteen opzeggen. Het gepeupel zeurt toch teveel. En als goed politicus die zijn gelijk boven het belang van de burgers die hij ‘dient’, stelt, koos hij ervoor om te negeren dat er betere en rechtvaardigere oplossingen zijn. Ik weet een hele goeie. Iets met woorden resultaatverplichting, kinderen, falende politici en geen pensioen. Na dit gezegd te hebben zal ik mijn 51e verjaardag wel in de veenkolonien ‘vieren’. En dan ben ik ook nog republikein. Dat wordt dwangarbeid – in mijn eigen belang.

Het maakt me woest.

meer.
Het gemak waarmee een van de meest fundamentele rechten van de zwakste mensen vertrapt wordt door zij die in de ver-van-mijn-bed show geloven, maakt me woest. Als politici, kinderrechters en jeugdzorgwerkers daadwerkelijk zo bezorgd zijn over het lot van kinderen, waarom dan niet beginnen bij de jeugd die al rondloopt en in moeilijke omstandigheden leeft? Wanneer vind de staat je te dom om kinderen te krijgen? En als we echt om die ongeboren kinderen van zwakke ouders geven, kunnen we een boel meer doen. Ondertussen blijven beleidsmakers en juristen doorwauwelen over complexe internationale wetten terwijl Nederlandse kinderen hun jeugd in existentiele angst doorbrengen of ze gedeporteerd worden omdat ze geen nationaliteit hebben. Als dat geen kindermishandeling is.

Politici zijn vurig bereid de rechten van nooitgeboren kinderen te verdedigen, “Ik heb geen idee hoe hun leven eruit gezien zou hebben, maar het is in hun eigen belang dat ze nooit geboren zijn”, Ondertussen bestaan kinderen zonder nationaliteit “technisch gesproken” niet. Hoef je je er als politicus ook niet druk over te maken, best handig.

Het is maar goed dat de #ME TOO beweging toen nog niet op het hoogtepunt was.

En Hugo de Jong? Die is inmiddels minister. Morgen kondigt zijne excellentie een edict af om Flodder van televisie te verbannen. Het TV programma is niet in overeenstemming met de staatsgoedgekeurde realiteit betreffende laag-sociaal ontwikkelden. Het gepeupel zou eens rare ideeen krijgen. Daarnaast, als je tijd hebt om TV te kijken, kun je ook een paar uur extra werken in de zoutmijnen. Zeg nou zelf. Ach ja, en ik altijd maar denken dat onder een pak zwarte schoenen horen. REGELS ZIJN VOOR PAUPERS, NIET VOOR POLITICI

De belangrijkste voedselgroepen zijn: olijven, shoarma, bananenschuimpjes (liefst van Jamin) en Earl Grey thee. ZO WORD JE 50

Zaken doen met millenials blijft lastig

Veel bedrijven zijn de weg kwijt. Stel je voor: je begint een goedkope vliegtuigmaatschappij en biedt een retourtje overal-in-Europa aan voor twee tientjes. Omdat jongeren (technisch heten ze millenials, arme schapen) hip zijn, probeer je ze te lokken met bijzondere biertjes van mini-brouwerijen tijdens de vlucht. Natuurlijk is jouw maatschappij zo goedkoop dat zelfs flauwekul te duur is. Reizigers moeten betalen voor eten en drinken onderweg. Zo’n biertje kost maar tien Euro. Misschien word je gekker naarmate je ouder bent en overtuig je jezelf dat jongeren de weg kwijt zijn. En niet meer kunnen rekenen. En allemaal millionair zijn (maar het niet willen blijven).

Het geloof in ouder is wijzer, is van alle tijden. Vroeger was alles beter valt in dezelfde categorie. In die goeie ouwe tijd dacht iedereen dat koeien van schrik zouden stoppen met melk geven als er een stoomlocomotief langskwam. Nieuw (en verbeterd!) dit millenium is de paniek die oudere managers regeert omdat ze geloven dat alles nu echt anders is. Digitale dinges, iets met enen en nullen, bliep bliep, rebellerende tieners die het beter gaan doen dan hun ouders. Maar vooral eerlijker, daar valt niets aan te verdienen. Ooit gehoord van huisje, boompje, beestje? Niet dat “een eigen huis, een vers kopje thee” voor generatie Z nog bestaat. Waarom denk je dat de naam van hun generatie eindigt met de laatste letter van het alfabet?

Favoriete uitdrukkingen:

  • “Grote mensen zorgen voor kleine mensen.”
  • “Dinges, je weet wel.”
  • “Iedereen heeft af en toe recht op een mazzeltje.”
  • “We hebben allemaal maar een leven.”
  • “Een beetje voor nu en een beetje voor later.”

“… ondanks alles, omdat ik nog steeds aan de innerlijke goedheid van den mens geloof.”
– Anne Frank (1929 – 1945)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*