The only way is up

Aan het einde van de jaren tachtig veranderde de popmuziek flink. DJ’s die gingen mixen werden alsmaar gewoner. De New Beat en Acid House kwamen op en 1988 wordt wel eens de Second Summer of Love genoemd. De eerste was ergens in de jaren 60.

Aan de andere kant van het spectrum begon Skyradio met uitzenden. Een van de platen die toen uitkwam was “The Only Way is Up” van Yazz & the Plastic Population. Bij Skyradio probeerde men het muziekbeleid uit te leggen en vertelde dat deze plaat een twijfelgeval was. Paste hij wel of niet bij het profiel van het station? Wat er uitkwam weet ik niet meer, wel dat het een enorm succes in de clubs was. Ik denk dat veel mensen het een verademing vonden na al het Turn Up the Bass geweld. In die tijd werden al veel platen gecoverd. Denk maar aan ‘Theme from S-express‘ waarvan het orgineel “Is It Love You’re After” tien jaar daarvoor in 1979 door Rose Royce opgenomen was. “The Only Way Is Up” stond in de zomer van 1988 op nummer 1 in de top 40.

Een jaar of wat geleden kwam ik erachter dat ‘The Only Way is Up’ ook een cover was van een plaat uit 1980. De zanger van het orgineel is Otis Clay. De titel bleef hetzelfde. Als je de plaat hoort heb je meteen een Aha-Erlebnis. Het is een hele leuke swingende plaat met een duidelijk soulgevoel. Heel soms draai ik nog op ‘back to the eigthies’ feestjes en vaak zet ik ‘m dan op. Je ziet de mensen eerst een beetje verbaasd kijken, maar daarna gaan ze los.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*