Wat nu voor Whatsapp?

Iedereen vraagt zich af hoe Facebook de 16 miljard gaat terugverdienen die ze voor Whatsapp betaald hebben. De meest gemaakte opmerking is dat dit op de een of andere manier wel zal leiden tot het afkalven van de privacy.

Facebook zit net zo als Google en Microsoft op een grote berg geld waarvan ze niet weten wat ze ermee moeten doen. De aankoop van Whatsapp kan ook bedoeld zijn om de concurrent de pas af te snijden, in plaats van winst maken zorgt het ervoor dat in de toekomst de omzet niet daalt of naar de concurrent gaat.

facebook koopt whatsapp

16 miljard redenen om vriendjes te worden. (Afbeelding: bron onbekend)

Privacy of winst?

Op lange termijn lijkt het inderdaad onwaarschijnlijk dat Facebook niet op een of andere manier geld zal willen verdienen aan Whatsapp. Zelfs al zou Mark Zuckerberg nooit advertenties op Whatsapp willen dan nog is er de mogelijkheid dat activistsche aandeelhouders Facebook te zijner tijd dwingen om te splitsen in twee bedrijven: Facebook en Whatsapp. Dat gebeurt nu met Ebay, die eigenaar van Paypal is. Aandeelhouders zeggen dat Paypal beter kan groeien zonder Ebay en er daarom twee bedrijven moeten komen.
De oprichters van Whatsapp hebben hun bedrijf verkocht en hun recht van spreken zal steeds minder worden. Wat er ook met Whatsapp gebeurt, zij kunnen dat niet meer verhinderen.

De concurrent ligt op de loer

Het grootste risico voor Facebook is dat Whatsapp gebruikers weglopen. Terugdenkend aan hoe gemakkelijk het is om met Whatsapp te beginnen: je download de software en opent de applicatie, klaar. Het is net zo makkelijk om een van de vele concurrenten te downloaden en gaan gebruiken, zeker als vrienden hetzelfde doen. Facebook moet dus heel voorzichtig opereren. Een mogelijke strategie is om Whatsapp op meerdere apparateren te gebruiken, telefoon, tablet en pc. Het huidge Whatsapp is aan een apparaat gebonden. Ter vergelijking: Evernote, een intelligente digitale kladblok installeer je op verschillende apparaten. Heel voorzichtig zou Facebook dan advertenties kunnen tonen wanneer je Whatsapp gebruikt op je laptop en dat dan langzaam uitbreiden nadat de weerstand ertegen af is genomen.

Wat als Google gaat dwarsliggen?

De grootste verliezer van de verkoop van Whatsapp lijkt Google te zijn. De oprichters van Whatsapp wilde niet aan Google verkopen omdat zij vreesden dat Google niet in het product geinteresseerd is, maar slechts in het dwarszitten van Facebook. Dat kan nog steeds. Apps voor de mobiele telefoon worden steeds meer ontwikkeld zodat ze op verschillende soorten telefoons kunnen draaien, soms met een software laag ertussen. Stel nu dat Google een software laag ontwikkeld die verschillende berichtendiensten met elkaar laat praten, zodat je kunt kiezen welk programma je voorkeur heeft. Je zou dan misschien wat specifieke functies verliezen als je met iemand chat die een ander programma gebruikt, maar de basis functionaliteit zou nog steeds het zelfde zijn. Er is dan geen reden meer om specifiek te kiezen voor Whatsapp en daarmee een formidabele bedreiging voor de investering van 16 miljard die Facebook heeft gedaan. Het kan alle kanten op gaan, maar als het verleden een indicatie is: Google deed ook beloftes over reclame op haar website die ze later brak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*