Van Joomla naar WordPress

Na jaren worstelen met Joomla heb ik de handdoek in de ring gegooid en in een avond de site overgezet naar WordPress. Dat ging veel makkelijker dan gedacht en nu kan ik mij eindelijk weer op de inhoud concentreren.

Mijn eerste website bouwde ik in 1998. Ik wilde graag leren hoe html werkte. CSS was nog niet echt ingeburgerd en de gratis templates waren net kerstbomen. Na een paar jaar begon dat te vervelen en heb ik mijn eerste website met stylesheets gebouwd. Dat was tenminste logica die ik begreep. Het bleef veel werk en toen ik gertjan.org registreerde wilde ik het goed aanpakken en dacht aan Joomla dat toen net van Mambo was afgescheiden. Content mangement was het woord.

Worsteling

Eigenlijk heb ik vanaf dag een geworsteld met Joomla. Persoonlijk vind ik het niet gebruiksvriendelijk genoeg voor de ervaren hobbyist. Ik puzzel graag, maar bij Joomla  ontbreekt de intuitieve logica. Mijn ideëen over vormgeving kon ik niet kwijt. Zelf een template vanaf de grond opbouwen was te complex en de bestaande templates waren meestal druk en oogde onaantrekkelijk. Uiteindelijk heb ik het Beez 20 template bewerkt en het resultaat was redelijk. Bij een update van Joomla is alles weer kwijt en moest je op zoek naar een patch zodat het kopplaatje niet overschreven werd.  Dat gaat jaren goed tot bij de laatste update ineens in de rechterbovenhoek weer de lettergrootte selectie verschijnt. Toen vond ik het genoeg.

Verbeteringen nodig

De adminstrator interface van Joomla werkt niet prettig, teveel scrollen en klikken. Belangrijke elementen moet gewoon op vaste plaatsen zitten, dicht bij elkaar. Op mijn 24 inch monitor gaat het nog enigzins, op mijn 13 inch laptop werkt het echt niet. Ook mis ik een goede preview. Wanneer je een artikel bewerkt en wisselt tussen wysiwyg en de broncode springt de tekstbox steeds terug naar haar standaardwaarde, die veel te klein is om lekker te werken. Je kunt dan wel weer een aparte teksteditor gebruiken, maar waar heb je dan je content management systeem nog voor.

Het is handig om de bovenste rij vast te zetten. Nu moet je iedere keer naar boven scrollen om iets op te slaan en dan vervolgens naar een andere tab om het voorbeeld te zien. Wel goed op F5 drukken.

Bij langere artikelen maak ik altijd kopjes. De opmaak is dan h4.  het dropdown menu voor de paragraaf is net niet lang genoeg. Na het aanklikken moet je altijd even scrollen.  Dat kan toch makkelijker?

Soms wil je tekst schuin neerzetten, italics heet dat <i></i>. Helaas verandert Joomla alle schuine tekst in dikgedrukte schuine tekst, dat heet emphasis <em></em>.  Wat je ook probeert Joomla verandert het. Ga je op internet zoeken krijg je van wat wijsneuzen het antwoord dat het nu eenmaal de typografische regels zijn. Een standaard, wie kan dat wat schelen, als ik  i wil moet ik i krijgen en geen em. Geef mensen in ieder geval een keuze. De blockquote <blockquote></blockquote> gaf dezelfde problemen. Om dat te verhelpen moet je in de style sheet wijzingingen aanbrengen.

Plugins geen oplossing

Een tijdje geleden ontdekte ik K2, een toepassing voor Joomla die veel meer gemak beloofde. Na installatie bleek dat op mijn site niet goed samenwerkte met Joomla.

Nog maar eens een keer naar een nieuw template gezocht, maar alle templates zitten vol met flauwekul. Een website met een afbeelding die de halve pagina beslaat. Zoals wel vaker reduceert de liefde voor de techniek de bruikbaarheid van het product dramatisch.

Dan zelf er maar wat meer werk insteken. Gantry is een methode om website elementen op digitaal ruitjespapier te ordenen en zo je eigen template te ontwerpen zonder al te veel code te hoeven schrijven. Na installatie was het mij toch niet helemaal duidelijk en ging ik op zoek naar de documentatie. De helft van de documentatie bestond uit “handige” podcasts en van de links liepen er meerdere dood.

Alternatieven

Doorzettingsvermogen is goed, maar je moet ook weten wanneer te stoppen en eigenlijk was ik daar al te laat mee. Zelf een website met de hand bouwen is geen optie. Drupal is een alternatief CMS, maar heeft ook een stijle leercurve. Uiteindelijk gaat het om de inhoud dus misschien een blog? Blogger van Google ken ik een beetje. Tegenwoordig moet je voor een Google account je telefoonnummer war vaak Android op draait ter “verificatie” opgeven. De meeste mensen hebben daar geen problemen mee, maar ik vind het fout. Ieder stukje privacy wat je kwijtraakt, krijg je nooit meer terug en wordt duizenden malen doorverkocht. Daarnaast zijn de updates van Blogger berucht. Zonder aanleiding of aankondiging verandert Google zaken. Daar heb ik geen zin in.

CMS of blog?

Mijn keuze is altijd een content management systeem geweest, geen blog. Mijn hosting provider Antagonist heeft zijn zaakjes goed geregeld en als test heb ik naast Joomla WordPress geinstalleerd. Vervolgens opgezocht hoe ik mijn posts uit Joomla kon overzetten naar WordPress. Dat is met een plug-in een fluitje van een cent.  Mijn oude site had  65 artikelen. Het scheelt wel dat mijn artikelen niet naar elkaar linken. Leuk template gezocht en binnen een uur had ik in WordPress een site waar ik veel gelukkiger mee ben dan ik ooit met Joomla ben geweest. Mijn grote bezwaar is en blijft dat het een blogsysteem is, waarbij artikelen chronologisch worden geordend. Ik moet nog nadenken hoe ik daar mee omga. De artikelen zijn in categorieen ingedeeld, WordPress heeft dat keurig uit Joomla geimporteerd. Zonder extra plugins te installeren kan ik in WordPress een artikel in meerdere categorieen indelen. Daar was ik in Joomla al een tijd naar op zoek.

Minder is meer

Na een paar uurtjes spelen valt mij op dat WordPress inderdaad veel minder opties heeft en dat is het sterke punt. Ik hoef niet alles met de hand in te stellen. Ik heb iets dat werkt en niet te ingewikkeld is. Het ziet er prettig uit en de aanpassingen die ik wil doen, daar kom ik ook wel uit. Mijn enige zorg is de manier waarop WordPress met afbeeldingen omgaat. Hier lijkt de controle echt minimaal te zijn.

Met dit artikel schop ik ongetwijfeld veel Joomla liefhebbers tegen de schenen. Sorry daarvoor. Persoonlijk had ik ook liever een eenvoudig CMS gehad dan een blog. Technisch kan ik niet over Joomla oordelen, maar qua gebruik is het onpraktisch. Handelingen sluiten niet goed op elkaar aan. Er is teveel technische kennis nodig en het creëeren van artikelen komt hierdoor op de achtergrond.

Mijn achtergrond is in financien, niet IT. Ik ben redelijk handig met computers. Zo heb ik op een gegeven moment wat macro’s geschreven in Excel met specifieke Hyperion Essbase queries om databases leeg te trekken. Ervaring genoeg dus om met wat puzzelen iets moois van Joomla te maken, maar het mocht helaas niet zo zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*