Foobar: alternatief voor Winamp

Muziek zoals bijvoorbeeld mp3’s op je computer kun je afspelen met Winamp. Het is een goed en gratis programma, maar gebruikt veel van de beschikbare computerkracht en heeft veel opties aan boord die je nooit gebruikt. Foobar is een prima alternatief voor Winamp.

foobar

Het programma gebruikt weinig rekenkracht en kan volledig aangepast worden aan je wensen. Er zijn ook heel veel skins (jasjes om het programma een ander uiterlijk te geven) te downloaden. Wat ik ook erg fijn vind is dat Foobar automatisch gezipte bestanden opent en afspeelt. Ook bezit Foobar een optie om een uitgebreide mediabibliotheek samen te stellen. Zelf ben ik daar niet zo gecharmeerd van omdat ik mijn muziek beheer middels de structuur die ik op mijn harde schijf heb. Dat bied ook betere mogelijkheden om reserve kopie├źn te maken.

Een tweede aantrekkelijke optie is dat Foobar ook plug-ins heeft. Plug-ins zijn onderdelen die je aan het programma kunt toevoegen om de opties uit de breiden. Een van die plug-ins zorgt ervoor dat Foobar als muziekspeler gebruikt kan worden voor moderne receivers met netwerkmogelijkheden. Simpel gezegd je receiver wordt onderdeel van je computernetwerk, net zoals bijvoorbeeld een printer of laptop. Je kunt dan Foobar gebruiken om de muziek rechtstreeks naar je receiver te sturen. Bij mij thuis is mijn Onkyo tx-n609 receiver verbonden met mijn netwerk en speel ik mijn mp3’s op eenvoudige wijze af via de stereo, terwijl ik ze selecteer en bedien via de computer. Dit kan ook met Windows Media Player, maar de bediening daarvan is zo ongemakkelijk dat je snel op zoek gaat naar een alternatief. Ook mensen die hogere eisen stellen aan hun muziek weergave zijn goed af met Foobar. Lees bijvoorbeeld ook de recensie op Hifi.nl over Foobar.

Samenvattend: Ik gebruik Foobar omdat het licht is en automatisch gecomprimeerde bestanden kan openen en afspelen. De basisversie ziet er minder gelikt uit dan Winamp en consorten, maar dat vind ik zelf niet belangrijk. Je kunt het uiterlijk wel aanpassen als je dat wilt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*