Mijn eerste e-reader

Onlangs de Sony PRS T-1 e-reader gekocht en het apparaat valt flink tegen. De reader ligt niet lekker in de hand en gaat na een tijdje zelfs pijn doen vanwege de scherpe hoeken en randen. Ook spiegelt het apparaat erg. De reader is eigenlijk alleen geschikt om een roman tegelijkertijd te lezen in epub formaat. Snel heen en weer springen tussen diverse gedeeltes in het boek of het prettig lezen van pdf bestanden is niet goed mogelijk. Tot slot is de bediening erg onhandig en is mijn specifieke apparaat na twee uur al voor de eerste keer vastgelopen. Ik krijg de indruk dat Sony een e-reader wilde produceren omdat andere elektronica fabrikanten ze ook maken zonder moeite of liefde voor het product.

Sony_Reader_Wifi

Maar gelukkig komt hij wel in drie kleuren.

De verpakking bevat een papieren handleiding, de reader, een pennetje voor het toetsenbord en de usb kabel om het apparaat op te laden. Een adapter om de reader via het elektriciteitsnet op te laden ontbreekt, die moet je los kopen. Erg onhandig als je op reis gaat. Voor een apparaat van EUR 149,=  vind ik dat een slechte zaak.

De reader is in diverse kleuren verkrijgbaar. Ik heb gekozen voor zwart. Het eerste nadeel is dat de zwarte plastic rand spiegelt. Dat is niet handig bij een e-reader. Ook het witte leesscherm spiegelt. Op dit moment is het buiten winters grauw en grijs, de zon schijnt niet en ik zit met mijn rug naar het raam. Dat belooft niet veel goeds voor de zomer. Het idee van e-papier is dat het goed leesbaar is ook in het zonlicht. Dit komt doordat in tegenstelling tot een computermonitor, de reader geen licht geeft. Je hebt als het donker is een lamp nodig om de e-reader te lezen. Het scherm van de e-reader is overigens in zwart-wit, niet in kleur.

Nadat ik het apparaat heb uitgepakt de snelstartgids gelezen en begonnen. Eerst het apparaat aansluiten op de pc om de batterij op te laden. Een paar boeken in epub en pdf formaat op de reader gezet en het apparaat uitgeprobeerd. Het eerste wat opvalt is dat de randen van het apparaat scherp zijn. Na een paar minuten voel je de hoek in je hand drukken. Waarom geen afgeronde hoeken? Hetzelfde geldt voor de rand rond het scherm. Aan de achterkant is deze keurig afgerond, maar aan de voorkant is het een scherp rand. Een van de voordelen van een e-reader is voor mij juist dat je hem lekker met een hand kunt vasthouden terwijl je leest omdat het apparaat weinig weegt. Het scherm is diagonaal gemeten 15 cm (6 inch). Dit is niet al te groot en daarom lees ik het liefst met het scherm een kwartslag gedraaid. Het scherm is dan 12 cm breed in plaats van 9 cm. Jammer genoeg kun je niet kiezen of je het scherm linksom of rechtsom kantelt. Er is blijkbaar niet aan linkshandigen gedacht.

Ook springt het scherm telkens weer terug naar portretformaat als je iets wil instellen of teruggaat naar ‘home’. Het is niet mogelijk om het scherm standaard op ‘landschap’ in te stellen. Het epub formaat is een open standaard voor e-boeken. Als je zo’n bestand op je pc bekijkt, zie je dat alle woorden voorzien zijn van afbreekstreepjes, zodat je lettertypes zonder problemen groter of kleiner kunt maken. Bij pdf bestanden raakt de reader volledig de weg kwijt. In portret stand wordt standaard de hele pagina getoond. Je hebt dan altijd grijsranden aan de zijkant plus de marge van het digitale papier. Wil je dan het corps groter maken begint de e-reader als een dronkenman door de tekst te waggelen. Niks geen ingebouwde intelligentie om te zien waar het scherm wit is en waar tekst staat.

Het startscherm bestaat uit drie delen: het laatste boek wat je aan het lezen bent (continue  reading), de recent toegevoegde boeken en vier buttons met boeken; boekencollecties; winkel en notities. Je kunt ook doorbladeren naar de volgende pagina met daarop een aantal instellingen. Het eerste wat opvalt is dat je maar een laatste boek in het doorgaan met lezen scherm ziet. Dat is niet logisch omdat veel mensen diverse dingen door elkaar lezen, denk aan een roman en een studieboek of een boek en een tijdschrift. Je kunt het boek lezen door met je vinger te vegen of de ‘>’ knop in te drukken. De overgang naar een andere pagina is erg vervelend. Gedeeltes van het scherm worden heel even zwart en je ogen raken gedesoriënteerd. Bij een pdf document is dit aanzienlijk vervelender dan bij een epub boek. Je ogen moeten iedere keer weer even zoeken naar ‘waar was ik’

Ook de menu’s zijn niet consequent doorgevoerd. De ene keer kun je zowel het scherm aanraken als de toetsen, de volgende keer, alleen het scherm of alleen de toetsen. Het haalt je telkens uit je ritme. Absoluut niet fijn. Aan kleine slimmigheidjes ontbreekt het. Je zou op het scherm favorieten moeten kunnen creëren om bijvoorbeeld snel naar bijvoorbeeld je lijst met ingeladen boeken te gaan. Waarom niet een foefje om de blanco pagina’s of ’this page was intentionally left blank’ (niet dus) over te slaan? Voor studieboeken zou het handig zijn als je een balk aan de zijkant had met hoofdstuknummers om snel te springen naar een gedeelte wat je wilt lezen. Nu moet je dat via de inhoudsopgave doen of rechtstreeks het paginanummer intypen en dus toch eerst naar de index. Gisteren heb ik een uur met het apparaat gespeeld en vandaag ook.

Totale gebruikstijd twee uur en nu al voor de eerste keer vastgelopen. Er zit een reset knop op, maar die moet je letterlijk met een speld indrukken. Een balpen punt is te groot. Erg handig voor een man wiens e-reader vastloopt in de trein. Misschien een haarspeld aan de leuke dame tegenover je vragen. Heeft je e-reader misschien toch nog een beetje nut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*