Reisbeschrijving Zijderoute

Hieronder het uitgebreide dag-tot-dag-programma van mijn Zijderoute reis met Koning Aap. Het programma is uit 2005, het jaar nadat ik de reis maakte. De verschillen zijn miniem.

2004_kaart_groot

Dag 1 Vertrek Amsterdam – aankomst Damascus (Syrië)

Dag 2 Damascus
Liefhebbers van souks (overdekte markten) kunnen hier hun hart ophalen. In de oude stad vind je een wirwar van overdekte straatjes met honderden winkeltjes. Specerijen, antiek, kleurige doeken en zoet gebak worden hier te koop aangeboden. Wanneer de drukte je teveel wordt, kun je tot rust komen in de schitterende Ommayadenmoskee. In de achtste eeuw heeft de moskee haar huidige vorm verkregen.
Ook niet-moslims worden toegelaten; de prachtige binnenplaats met schitterende minaretten en de schatkamer zijn een bezoek meer dan waard. Hier kan je alvast mijmeren de rest van de reis; de Ommayaden immers breidden hun piepjonge Moslimrijk van hier uit tot diep in Centraal-Azië.

Dag 3 Damascus
Vlak bij de moskee ligt het mooie Azempaleis en het mausoleum van Saladin uit 1193. Je kunt je dorst lessen in één van de vele theehuizen. Om echt in de sfeer te komen probeer je eens een waterpijp uit. Aan het eind van de middag komen verhalenvertellers de theedrinkers amuseren. Ook de traditionele badhuizen (hammams) tref je aan in deze wijk.

Tijdens je verblijf in Damascus moet je ook zeker een bezoek brengen aan één van de vele musea. Zo krijg je in het Nationaal Museum nadere uitleg over de opgravingen en kastelen die je onderweg gaat bezoeken. In twee dagen tijd krijg je toch een heel aardige indruk van de stad.

Dag 4 Damascus – Palmyra
Je gaat op weg naar de oasestad Palmyra, de ‘Stad van de Palmen’.
Palmyra wordt gerekend tot één van de mooiste archeologische vindplaatsen van het Midden-Oosten. In het verre verleden functioneerde deze stad als pleisterplaats voor de karavanen die tussen China, India en Europa op en neer reisden om goederen te verhandelen. Maar echt tot bloei kwam deze stad pas toen ze fungeerde als buffer tussen het Romeinse en het Perzische Rijk. De inwoners werden vrijgesteld van het betalen van belasting en investeerden dit om de stad verder te verfraaien met onder andere schitterende tempels. Toen echter koningin Zenobia een te onafhankelijke koers begon te varen, sloeg het Romeinse Rijk meedogenloos terug. Palmyra werd veroverd en Zenobia gevangen genomen. Onderlinge twisten en de opkomst van nieuwe rijken hebben er voor gezorgd dat Palmyra steeds verder in verval raakte.

Maar nog steeds zul je onder de indruk raken van de grootsheid van de overblijfselen. Op loopafstand van je hotel vind je goed bewaard gebleven tempels, rijen metershoge zuilen, theaters en een Romeins forum. Heel bijzonder zijn de beroemde torengraven van Palmyra, die fungeerden als familiegraven voor de rijken van de stad.

Vanaf Qala’at Ibn Maan, een in de zeventiende eeuw gebouwd kasteel, heb je een schitterend uitzicht over de opgravingen.

Dag 5 Palmyra – Aleppo via Crac des Chevaliers
Via de het beroemde en bijna volledig bewaard gebleven kruisvaarderskasteel Crac des Chevaliers, en Hama, reis je naar Aleppo. Het Crac des Chevaliers werd gebouwd op een zeer strategische plaats, daar waar de enige natuurlijke doorgang was in de bergrug die zich van Turkije tot Libanon uitstrekt. Alle goederen die in de havensteden werden aangevoerd, moesten dit kasteel passeren om hun eindbestemming te bereiken. Hoewel de kruisvaarders veel aanvallen konden afslaan, moesten zij uiteindelijk in 1271 capituleren.

Via Hama reis je door naar Aleppo. Aleppo is heden ten dage nog steeds een levendige internationale handelsstad. Tegenwoordig vind je hier ook veel Russen en andere inwoners van de voormalige Sovjet-Unie.

Dag 6 Aleppo
Aleppo is één van de meest gezellige en sfeervolle steden van Syrië. Met name in de omgeving van de souks ben je niet gauw uitgekeken. Iedere straat heeft zich gespecialiseerd in één product. In de straat waar specerijen verkocht worden, ruik je de verschillende kruiden, in de straat waar vaklieden metaal bewerken, word je doof van het lawaai, terwijl je in de afdeling met restaurantjes heerlijk kunt eten. In alle straten loopt de ‘thee-jongen’ rond die de winkeliers op kundige wijze voorziet van mierzoete thee. Urenlang kun je hier ronddwalen zonder dat je het gevoel krijgt dat je alles gezien hebt.

Omgeven door een brede gracht torent de Citadel hoog boven de oude stad uit. Door een grote poort kom je in een ruimte die nu grotendeels vervallen is. Maar nog steeds kun je je goed een voorstelling maken van de pracht en praal die hier in de bloeitijd te vinden was. Metersdikke muren beschermden de inwoners tegen aanvallen van buitenaf. Vanaf de Citadel heb je een mooi uitzicht over de stad en haar omgeving.

Aan het eind van de dag is het goed toeven in één van de monumentale badhuizen van Aleppo, waar je na een stoombad gehuld in dikke handdoeken kunt genieten van heerlijke thee.

Dag 7 Aleppo / excursie Sint Simeon-klooster
Diegenen die daar in geïnteresseerd zijn, kunnen deelnemen aan een excursie naar het Sint Simeon-klooster. Dit dateert uit de Byzantijnse periode, en was gewijd aan Sint Simeon, de pilaarheilige. Behalve resten van het klooster tref je er een kerk, met een restje van de pilaar, en een baptisterium aan. Het ligt bovenop een heuvel met een mooi uitzicht op het rotsachtige omliggende land.

Dag 8 Aleppo – Antakya (Turkije)
Weinig mensen komen via deze route Turkije binnen. Dat is jammer, want ook dit is een bijzonder gebied, met een bijzondere geschiedenis.
Vroeger heette Antakya Antiochië, en het was in de Romeinse tijd al een enorme stad. Het is ook één van de steden waar het Christendom het eerst voet aan de grond kreeg. In het lokale museum vind je een prachtige collectie Romeinse mozaïekvloeren.

Dag 9 Antakya – Sanliurfa
Je reist door naar Sanliurfa, letterlijk het ‘Glorieuze Urfa’. Deze eervolle naam kreeg de stad rond 1973. Aanleiding was dat buurstad Antep het voorvoegsel ‘Gazi’ verwierf, ‘Oorlogsheld’. Dit werd Antep toegekend voor de eervolle strijd die het rond 1920 had gevoerd tegen de oprukkende Fransen. Uiteraard leverde dit scheve ogen op in Urfa. Om politieke redenen werd haar dus ook maar een eretitel toegekend, ‘Sanli’ dus. Maar Sanliurfa is een prachtige stad, en het voorvoegsel ‘Glorieus’ misstaat haar niet.

Dit is de eerste Koerdische stad op de route, en de markt hier is bijzonder kleurrijk. Sanliurfa heeft een lange geschiedenis, men claimt zelfs dat de profeet Abraham hier geboren zou zijn. Je kan dan ook zijn geboortehuis, nu onderdeel van een moskee, bezoeken. Deze moskee maakt onderdeel uit van een heel complex van moskeeën en Koranscholen in het hart van de stad. Het geheel is recent prachtig gerestaureerd, zeer uitzonderlijk. ’s Avonds treft de lokale bevolking elkaar op deze plek op de theeterrassen aan de rand een kunstmatige visvijver. De karpers die hier zwemmen worden als heilige vissen beschouwd. Boven deze plaats torent weer een klassieke burcht uit.

Dag 10 Sanliurfa
Je hebt een hele dag de tijd om Sanliurfa te verkennen. Het grootste deel van de tijd ben je waarschijnlijk kwijt met de markt en de terrassen bij de vijver met de heilige vissen. Een relaxt dagje. De markten en de bazaar worden bezocht door mensen uit de wijde omtrek, veelal Koerden natuurlijk. Je ziet dan ook op straat een grote diversiteit aan lokale klederdrachten. De vrouwen zijn heel kleurrijk, de mannen zien er met hun wijde broeken, colbert, vest en hoofddoek heel voornaam uit. Er wordt in van alles gehandeld, groente en fruit, kachels en serviesgoed. Ondertussen kun je op straat je schoenen laten poetsen. Tegen de avond worden overal op straat de barbecues opgestookt en de kebabs gegrild. Het ruikt er dan heerlijk.

Dag 11 Sanliurfa – Mardin
De bazaar van Mardin wordt bezocht door boeren die met hun ezelkarren uit de omgeving hier naartoe komen. Vroeger werd de stad voornamelijk bewoond door (Syrische) Christenen, maar die vormen nu nog maar een kleine minderheid. Even buiten de stad vind je de beroemde Mar Hannania-Klooster, ook wel Deyrul zafaran genoemd, het Safraanklooster. Dit was ooit de zetel van de Syrisch Orthodoxe patriarch, die nu zetelt in Damascus. In het klooster kun je de tombes vinden van de patriarchen en metropolieten, alsmede hun troonzalen. Het klooster dateert uit 495 na Chr. De mozaïek-vloeren stammen nog uit die vroege tijd.

Dag 12 Mardin – Diyarbakir
Even ten noorden van Mardin ligt Diyarbakir, de hoofdstad van Turks Koerdistan. Dit is het stroomgebied van de Tigris. Diyarbakir, ligt op een hoge punt in een bocht van deze beroemde rivier.

De oude stad waar je verblijft, wordt omringd door een imposante zes kilometer lange zwart-basalten stadsmuur. De Tigris zelf blijkt maar een klein riviertje te zijn hier, mede door de dammen die er stroomopwaarts in gelegd zijn.

Diyarbakir heeft een heel eigen atmosfeer, anders dan alle andere steden. Het is natuurlijk bekend dat het het afgelopen decennium erg onrustig is geweest in deze regio. Feitelijk was het zelfs niet mogelijk hier als toerist veilig rond te reizen. Dat is nu volledig veranderd. Sinds het Turkije gelukt is Öçalan, de leider van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, in Kenia op te pakken, is de angel uit de Koerdische strijd gehaald. Kort na zijn arrestatie heeft de PKK een wapenstilstand uitgeroepen, die nu al drie jaar stand houdt. De situatie begint zienderogen te ontspannen. De Turkse militaire aanwezigheid, ooit dominant, is nu weer in proportie. Je kan zien dat men weer aan de toekomst durft te denken. In Diyarbakir blijkt dat bijvoorbeeld uit het feit dat men grootscheepse restauratiewerkzaamheden aan de stadsmuur weer ter hand heeft genomen.

Daarnaast is Diyarbakir gewoon een aangename stad om doorheen te zwerven. Centraal in de oude stad ligt de Grote Moskee, die nog het meest lijkt op die uit Damascus. Een duidelijk teken van de Arabische invloeden waaraan Diyarbakir altijd heeft blootgestaan.

Dag 13 Diyarbakir – Van
Een mooie route voert je vandaag naar Van. De weg leidt langs de zuidoever van het Van-meer. Een prachtig gezicht, vooral in de zinderende zomerhitte.
Van is ook weer een echte handelsstad, die het tegenwoordig vooral moet hebben van de nabijheid van Iran. De stad zelf heeft niet zo’n indrukwekkende bezienswaardigheden, maar de sfeer is er prima.

Dag 14 Van / excursie Akdamar
Buiten Van zijn een aantal interessante dingen te zien. Het meest interessant is het waarschijnlijk om een boottochtje te maken naar het eilandje Akdamar waarop zich de prachtige Armeense kerk van het Heilige Kruis uit de tiende eeuw bevindt. Eventueel wordt dat gecombineerd met een bezoek aan de burcht van Van, met zijn prachtige uitzicht over stad en meer. Aan de voet van de burcht tref je trouwens nog een tombe aan van ene Abdurrahman Gazi, een lokale heilige. Dit graf wordt vooral bezocht door vrouwen die graag kinderen willen krijgen. Verder is de burcht een favoriete plek voor een romantische avondwandeling, of een picknick overdag.

Dag 15 Van – Dogubeyazit
Met zijn 5137 meter torent de berg Ararat hoog boven het landschap uit. Geen wonder dat deze berg een rol speelt in vele mythen en sagen. Het bekendst is natuurlijk het verhaal dat de Ark van Noach hier zou zijn gestrand. Er zijn minimaal twee plekken hier in de buurt waar men zegt sporen te hebben gevonden van de Ark.

In de middag strijken we neer in Dogubeyazit. Hier bezoek je het schitterend gelegen Ishak Pasha Saray. Dit is een paleis dat in de 17de en 18de eeuw gebouwd is door een Koerdisch stamhoofd. Binnen de poorten van het paleis kan je de moskee, en enkele van de 366 kamers bezichtigen, zoals de eetzaal, de harem, de hammam en de keuken. Maar alleen het uitzicht hiervandaan op het omliggende land en de berg Ararat, zeker bij ondergaande zon, maakt het bezoek al meer dan de moeite waard.

In de avond struinen vele Iraniërs de straten van Dogubeyazit af naar TV’s, satellietschotels, en andere handelswaar die ze in Iran goed kunnen verkopen. Iran ligt immers slechts een steenworp hiervandaan, een voorproefje dus op wat komen gaat.

Dag 16 Dogubeyazit – Tabriz (Iran)
Onze eerste kennismaking met Iran zal Tabriz zijn. De route ernaartoe is prachtig. De woeste natuur, besneeuwde bergtoppen en kundig gebouwde bergdorpen creëren een heel speciale sfeer. De temperatuurverschillen zijn immens, in de zomer loopt de temperatuur op tot 40ºC, terwijl het in de winter overdag streng kan vriezen (-20ºC).

In deze regio trekken nog veel nomaden rond. Afhankelijk van het seizoen kun je onderweg hun tentenkampen zien liggen, en grote kuddes schapen of geiten stofwolkentrekkend over de vlakte zien schuiven.

Tabriz is de centrale stad in het noordwesten van Iran. Het straatbeeld zal hier even wennen zijn: daar waar in Turkije hoofddoekjes eigenlijk bij wet verboden zijn, zijn ze hier bij wet verplicht.

Dag 17 Tabriz
Tabriz is een drukke universiteitsstad, maar is vooral beroemd om haar geknoopte tapijten. Liefhebbers van tapijten kunnen hun slag slaan in de levendige vijftiende eeuwse bazaar. De Masjed-e Kabud (Blauwe Moskee) is een bezoek waard vanwege de bijzondere kleurencombinatie van de tegels. Zoals de naam aangeeft is het resultaat van deze mengeling aan kleuren een blauwe gloed over de moskee.

In het oosten van de stad ligt de Bagh-e Melli, een mooi aangelegde tuin met een vijver waar je, samen met Iraanse families, even kunt uitblazen. Mocht je nog energie over hebben, dan is een bezoek aan de Armeense kerk ook zeker aan te raden.

Dag 18 Tabriz – Takab via Kanduvan
Vandaag reis je naar Takab. Onderweg stop je eerst in Kanduvan. Dit schitterende dorpje is tegen een karakteristiek karstgebergte aangebouwd. De rotsen steken steil uit boven het omliggende platteland. Takab zelf is een klein Koerdisch provinciestadje.

Dag 19 Takab – Sanandaj
Voordat je naar Sanandaj rijdt, breng je eerst een bezoek aan Takht-e-Soleyman, de Troon van Salomon. Volgens de overlevering is dit de geboorteplaats van de profeet Zarathustra, de grondlegger van het Zoroastrisme. Tijdens de Sassanidische periode was hier een zeer belangrijk religieus centrum waar een van de drie heilige vuren van de Zoroastriërs, het vuur van de krijgers, brandde. Op een heuvel bij een kratermeer zijn de resten van het Sassanidische paleis en de Vuurtempel te zien.

’s Avonds na aankomst maak je voor het eerst kennis met de sfeervolle bazaar van Sanandaj.

Dag 20 Sanandaj
Sanandaj is één van de meest ‘Koerdische’ steden in Iran. Hier vind je geen belangrijke opgravingen of toonaangevende musea, maar kom je direct in contact met de etnische verscheidenheid van Iran. Het zal je direct opvallen, dat de sfeer in deze plaats heel anders is dan in de plaatsen die je al eerder hebt bezocht. Hier wonen (gevluchte) Koerden uit Irak en Turkije samen met de Iraanse Koerden. ’s Avonds flaneren hele families gekleed in hun traditionele kleding door de straten. De bazaar wordt druk bezocht en op iedere hoek van de straat wordt handel gedreven. In een afgelegen hoek vind je een schiettent waar je met niet gering materieel je geluk kunt wagen.

Ook de ligging van de plaats is schitterend. Aan alle kanten doemen hoge, woeste bergen op.

Dag 21 Sanandaj – Hamadan
Op weg naar Hamadan bezoek je eerst Kermanshah. Deze stad heeft een lange geschiedenis achter de rug. Reeds in het verre verleden was het een belangrijke karavaanstad op de weg tussen Teheran en Bagdad. Nu is deze stad bij archeologen vooral bekend door de rotsreliëfs van Takh-e-Bustan en Bisotun. De reliëfs van Takh-e-Bustan zijn een populaire plaats om op vrijdag te gaan picknicken met familie of vrienden. Nadat je de Sassanidische reliëfs die hier zijn uitgehouwen in de rotsen hebt bezocht, kun je in een van de vele restaurantjes wat eten en drinken.

Op weg naar Hamadan maak je vervolgens een korte stop bij de reliëfs van Bisotun. Kort, omdat deze reliëfs momenteel in de steigers staan. Het belangrijkste reliëf dateert van 520 voor Christus en is op zestig meter hoogte in een steile rots uitgebeiteld. Hier wordt afgebeeld dat de Archaemenidische koning Darius de Eerste afrekent met de magiër Gaumata en andere troonpretendenten.

Ook landschappelijk heeft deze reisdag veel te bieden. De regio is bergachtig en we zullen een hoge bergpas van drieduizend meter oversteken. In het begin van de avond kom je aan in Hamadan.

Dag 22 Hamadan – Kashan via Ghom
Het is ongeveer acht uur rijden naar het oasestadje Kashan. Onderweg bezoek je de heilige stad Ghom, waar het mausoleum van Fatima, dochter van de zevende imam en zuster van Imam Reza, gevestigd is. In de schrijn van het mausoleum mogen niet-moslims niet komen. Soms is het wel toegestaan de binnenplaats te bezoeken. Vrouwen kunnen dan het beste een chador dragen. In Ghom is de belangrijkste theologische universiteit van Iran gevestigd. Ook Khomeini heeft hier gestudeerd. Je zult direct opmerken dat religie in deze stad een zeer grote stempel drukt op het dagelijks leven.

Aan het einde van de middag kom je, na een busrit van nog een uur, aan in Kashan.

Dag 23 Kashan
Op de daken van Kashan zijn voor het eerst badgirs (traditionele windtorens gemaakt van leem) te zien. Deze torens zijn te vergelijken met onze huidige airconditioning, ieder zuchtje wind wordt doorgesluisd naar de onderliggende woonvertrekken. Te voet kun je de meeste bezienswaardigheden bereiken. Via de bazaar en een oude woonwijk kom je bij de vrijdagsmoskee Aqo Bozorg met een medresse (koranschool) en het huis van Borujerdiha. Deze opgeknapte privéwoning van de Qajar-familie bevat bijzondere muurschilderingen.

In Kashan vind je ook een goed voorbeeld van de vele prachtig aangelegde openbare parken in Iran, de tuinen van Fin. Hier zoekt de plaatselijke bevolking verkoeling tijdens de hitte van de lange zomer. IJskoud smeltwater wordt op kundige wijze van de bergen door de tuin geleid. Vrijdags en op andere dagen aan het eind van de middag, is het hier altijd een drukte van belang en kom je in het theehuis zeker in gesprek met nieuwsgierige Iraniërs.

Dag 24 Kashan – Isfahan via Abyaneh
’s Ochtends rijd je naar Abyaneh. Dit mooie bergdorpje ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van Kashan. Zowel de mannelijke als vrouwelijke bewoners van dit dorp dragen nog de lokale klederdracht. In de omgeving van het dorp tref je de restanten aan van een tempel van aanhangers van het Zoroastrisme. Ook een oude karavanserai is er te bewonderen.

Dag 25 Isfahan
Je verblijf in Isfahan zal door velen beschouwd worden als het hoogtepunt van de reis. Het lijkt wel of ieder mozaïek-werk, iedere muurschildering of houtsnijwerk van de paleizen, moskeeën of medressen is voorzien van een andere kleur. Daarom is er voor deze stad ook ruim tijd uitgetrokken. Hier kom je tot rust te midden van kunst en cultuur, na een lange maar boeiende reis.

Centraal in je beleving van Isfahan zal het 160 bij 500 meter grote plein Meidun-e-Emam staan. Aan weerszijden vind je de Sheikh Lotfollah-moskee, het zes verdiepingen hoge Ali Qapo-paleis en de Imam-moskee (Masjed-e-Emam). Vooral deze laatste moskee moet je zeker bij zonsopkomst en -ondergang bezoeken. Je zult versteld staan hoe anders de moskee iedere keer oogt.

Je kunt dit immense plein goed overzien van een theehuis op de eerste verdieping van de bazaar. Hier kun je even bijkomen van de overweldigende indrukken die dit plein, maar ook de grote aanliggende bazaar op je zal maken. De immense bazaar is opgedeeld in afdelingen die ieder hun eigen producten aanbieden. Tapijten, antiek, gouden sieraden, kleding, pannen en potten, boeken en waterpijpen, alles wordt hier verkocht.

Aan het eind van de middag moet je zeker afzakken naar de Zayande Rud-rivier. Onder verschillende bruggen over deze rivier vind je zeer sfeervolle theehuizen. Naast uiteraard thee kun je hier ook verschillende Iraanse lekkernijen proberen of aan de waterpijp gaan. ’s Avonds zit de jeugd van de stad hier stiekem bij de Khaju-brug met elkaar te flirten.

Een andere plaats waar je zeker even binnen moet gaan is het Abbasi Hotel, een vijfsterren hotel dat gevestigd is in een oude karavanserai. Hoewel de kamers de vijf sterren eigenlijk niet waard zijn, is het theehuis op de binnenplaats onovertroffen. Midden in deze drukke miljoenenstad kun je hier even bijtanken.

Dag 26 Isfahan
Maar er is nog veel meer te doen in deze schitterende stad. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de Vrijdags-moskee, die zo indrukwekkend beschreven werd door Cees Nooteboom in zijn verhaal ‘Een avond in Isfahan’. En de christelijke en Armeense wijk Jolfa, met zijn indrukwekkend met fresco’s versierde Vank-kathedraal, en bijzondere Armeens Museum. Of de indrukwekkende begraafplaats Golestan-e-Shohada waar de slachtoffers van de Irak-Iran-oorlog liggen begraven, en de ‘bewegende’ minaretten van Manar Jomban. Het paleis Chehel Sotun met zijn veertig in het water spiegelende houten zuilen, en zijn bijzondere wandschilderingen. Kortom, hier zul je je niet gauw vervelen.

Niet voor niets blijf je hier twee volle dagen. Een rustpunt op de reis.

Dag 27 Isfahan – Shiraz
Vandaag heb je een lange busreis voor de boeg.

Ruim acht uur rijd je door een bergachtig landschap met uitgestrekte droge hoogvlaktes naar Shiraz, de hoofdstad van de provincie Fars. Onderweg kun je soms nomaden voorbij zien trekken. Dat zie je vooral aan het begin en het eind van de zomer, wanneer ze hun winterverblijf in de dorpen verruilen voor het zomerverblijf met tenten in de bergen, en omgekeerd. Tegenwoordig gaat dat lang niet meer altijd te voet, maar zie je hoog opgetaste open vrachtwagens, waar het hele hebben en houden van de familie hoog bovenuit torent. Inclusief levende have!

Dag 28 Shiraz
Shiraz is in Iran beroemd om haar dichters en tuinen. Eén van de beroemdste dichters is Hafez. Zijn graf ligt in een klein, rustig park. In het achterste gedeelte is een traditioneel theehuis waar je zittend op kussens kunt genieten van mierzoete zwarte thee of de waterpijp.

In het beroemde graf van de Koning van de Lamp, Shah-e-Cheragh, liggen de overblijfselen van Sayyed Mir Ahmad, zoon van de zevende imam (Imam Mussa). Vrouwen zijn verplicht hier een chador te dragen. Het geheel met spiegeltjes ingelegde mausoleum is uitgegroeid tot een belangrijk pelgrimsoord. Overal zie je families bidden, praten en eten. Je kunt er gewoon tussen gaan zitten en het gebeuren meemaken.

Het is zeker de moeite waard om de levendige Vakilbazaar te bezoeken of over de Zandboulevard te wandelen, waar je onder meer allerlei boekwinkeltjes kunt vinden.

Dag 29 Shiraz / excursie Persepolis
Deze facultatieve excursie is een echte aanrader voor een ieder die terug wil gaan naar de tijden van het oude Perzische Rijk. De overblijfselen van de paleisstad Persepolis liggen aan de voet van de Berg van Genade. Darius de Eerste liet hier een terras aanleggen vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over het gehele complex. Tijdens het jaarlijkse nieuwjaarsfeest (Noruz, op 21 maart) gaven de afgevaardigden van de volken van Perzië hier hun tribuut aan de koningen. Vooral de reliëfs in dit Apadana-paleizencomplex zijn goed bewaard gebleven.

Niet zo ver van Persepolis liggen vier koningsgraven (Naghs-e-Rostam) die in een 65 meter hoge bergwand uitgehouwen zijn. Deze zijn vooral beroemd om de indrukwekkende reliëfs, die verwijzen naar de oppergod Mazda, en de cyclus van de zon.

Dag 30 Shirazd – Yazd
Een lange weg door een brede vallei met aan weerszijden kale bergen voert je naar Yazd. Onderweg stop je in ieder geval even bij Pasargade, om eer te betonen aan het graf van Cyrus, die begraven is in een gigantische stenen cenotaaf.

Dag 31 Yazd
Yazd is één van de oudste woestijnsteden in Iran en herbergt een paar indrukwekkende moskeeën. Omringd door twee woestijnen, beschikt de stad toch over voldoende water. Het water wordt via ondergronds gegraven kanalen (qanat) uit het vijftig kilometer verderop gelegen gebergte naar de stad getransporteerd.

Yazd is ook het centrum van het oude Perzische geloof van Zarathustra. In de Vuur-tempel brandt al sinds 470 na Christus de heilige vlam van deze profeet. Net buiten de stad liggen de ‘Torens van de Stilte’. Op deze plek voerden de volgelingen van Zarathustra hun doden aan de gieren, omdat zij het onzuiver vonden de lichamen te begraven of te verbranden. Inmiddels is dit begrafenisritueel verboden.

De dag kun je afsluiten met een wandeling door het oude stadsgedeelte. Hier is het een doolhof van smalle straatjes en traditionele lemen huizen. Vanaf een van de daken of vanaf de moskee heb je vooral bij zonsondergang een schitterend uitzicht over de stad met zijn vele badgirs, de karakteristieke windtorens, die op natuurlijke wijze zorgen voor de ventilatie van de onderliggende woningen.

Dag 32 Yazd – Tabas
Twee lange dagen brengen je door de woestijn. Het is misschien af en toe afzien, maar zo ervaar je hoe lang de afstanden zijn en krijg je respect voor vroegere reizigers die deze tochten door de woestijn niet per bus, maar lopend of met paarden en kamelen in de snikkende hitte moesten afleggen. Onderweg kom
je diverse karavanserai’s tegen, de vroegere herbergen voor reizigers langs deze woestijnroute. Ook zie je nog rondtrekkende Turkmeense nomaden.

Dag 33 Tabas – Mashad
Na je overnachting in Tabas, niet mee dan een stop onderweg, een plaats waar niet veel te zien valt, vervolg je je weg naar Mashad.

Dag 34 Mashad
Mashad is dé heilige stad van Iran. De Haram-e Motahhar-e Emam Reza (heilige schrijn van Imam Reza) trekt jaarlijks miljoenen pelgrims. Vandaag heb je de hele dag de tijd om je te verbazen over het indrukwekkende geloofsgebeuren in dit mausoleum. Vrouwen moeten hier een chador dragen. Onze ervaring heeft geleerd dat je afzonderlijk naar binnen kunt glippen, maar eigenlijk geldt hier dat je als niet-moslim niet naar binnen mag. Als je wordt tegengehouden, moet je ook echt terugkeren.

In Mashad is het ook mogelijk een bezoek te brengen aan twee belangrijke musea. In het Muze-ye Moqaddas staan o.a. de in goud en zilver uitgewerkte schrijndeur van het mausoleum en een beroemd tapijt van de zeven heilige steden uitgestald. Dit tapijt zou geknoopt zijn door tienduizend wevers over een periode van veertien jaar! Het is bijna onvoorstelbaar dat men aan zo’n groot project ooit begonnen is. In het kleinere Muze-ye Qods-e Razavi tref je een mooie verzameling van handschriften aan.

Zoals in iedere Iraanse stad kun je ook in Mashad uitgebreid ronddolen in de overdekte bazaars. Iedere bazaar heeft een eigen specialisme. Vaak sta je midden in de bazaar opeens oog in oog met een Koranschool of karavanserai. Juist deze afwisseling en het onverwachte van ontmoetingen maakt het ronddwalen in een bazaar zo aantrekkelijk.

Dag 35 Mashad – Ashgabat (Turkmenistan)
Je bent nu op de helft van de reis, en vandaag zal je een mentale grens oversteken: je verlaat het
Midden-Oosten en reist Centraal Azië binnen. Het eerste land dat je aandoet zal je zeker verbazen. Dit is het land van Turkmenbashi.

Dag 36 Ashgabat
Ashgabat is een moderne stad en overduidelijk de stad van Turkmenbashi, de zichzelf voor het leven benoemde leider van het land. ‘Vader der Turkmenen’ betekent zijn naam en diverse steden en vele straten, pleinen etc. zijn naar hem vernoemd. De stad is vol moderne gebouwen en vijfsterren hotels, ontworpen na de onafhankelijkheid voor de vele gegadigden die belangstelling toonden voor de olie- en gas- reserves van Turkmenistan.

Dag 37 zondagsmarkt Ashgabat
Een heel andere kant van de stad zijn de kleurrijke, levendige markten. In prachtige kleding en met typische Turkmeense mutsen getooide mannen en vrouwen kopen en verkopen hier hun waren, waaronder de beroemde Turkmeense tapijten (die overigens niet geëxporteerd mogen worden zonder vergunning). De zondagmarkt van Ashgabat steekt tegenwoordig de zondagmarkt van Kashgar naar de kroon, als het gaat om gezellige chaos en kleurrijke taferelen.

Dag 38 Ashgabat – Mary
Vandaag begin je met de grote oversteek van de Turkmeense woestijn. De weg is lang en recht. Midden in de woestijn tref je de resten aan van wat ooit een roemruchte stad was op de zijderoute: Merv. De ruïnes vergen het nodige van je fantasie om dit verleden weer op te roepen. Evengoed geeft juist dit soort plekken een goed idee van wat een ontzagwekkende onderneming het in vroeger tijden moet zijn geweest om de woestijn door te steken, met kamelen beladen met koopgoederen.

Dag 39 Mary – Buchara (Oezbekistan)
Wat je nu in twee dagen doet, duurde vroeger natuurlijk weken, en was levensgevaarlijk. Als je niet genoeg water en proviand bij je had dan kon je het wel vergeten. De tocht van Alexander de Grote door deze woestijn was legendarisch: hij verloor hier zijn halve leger. Toen hij de Oxus in het vizier kreeg, de huidige Amoe Darja, moeten zijn leger gek van vreugde geworden zijn: weer water.

Al van verre rijzen de minaretten van Buchara op uit het vlakke landschap. In de vroege avond zoek je je guesthouse op en kun je alvast kennismaken met de pittoreske oude stad.

Dag 40 Buchara
Buchara bezit één van de meest sfeervolle en best bewaarde oude stadskernen van Centraal-Azië. De oude stadskern is grotendeels gerestaureerd, en vol leven. Een hoogtepunt is een bezoek aan het Lyab-i-Khauz-complex. Drie prachtige met mozaïeken versierde koranscholen omringen een waterreservoir. In de chaikhana’s kaarten en schaken bebaarde grijsaards die hun oorlogsonderscheiding trots op de borst hebben gespeld. In het bijbehorende restaurant kun je je te goed doen aan sjasliks (kebab), plov (gebakken rijst met wortel, uien en schapenvlees), laghman (noedelsoep) en natuurlijk genieten van groene chai (thee). Het Lyab-i-Khauz-complex is prima te gebruiken als uitvalsbasis voor een bezoek aan de karavanserai, de koranscholen, de moskeeën, de Ark en de overdekte markten in de oude stad.

Buchara is ook een uitstekende plaats om kennis te maken met een hamman (lokaal badhuis). Hier kun je in de eeuwenoude badhuizen het woestijnstof van je lichaam afspoelen en onwillige spieren laten masseren.

Dag 41 Excursie omgeving Buchara
De omgeving van Buchara is tevens een bezoek waard. Tijdens een excursie is het mogelijk een bezoek te brengen aan het zomerpaleis van de laatste emir, Alim Khan. Dit paleis is nu in gebruik als museum. In het dorpje Kasri Orifon staat de tombe van de grondlegger van één van de belangrijkste Sufi-sektes, Bakhautdin Naqshband. Voor veel moslims is dit een heilige bedevaartplaats. Ook het complex van Chor Bakr is een bezoekje waard.

Dag 42 Buchara – Samarkand via Shachrisabz
Voor deze acht uur durende rit wordt een eigen bus gehuurd, zodat je de minder gebruikte route via Shachrisabz kunnen volgen richting Samarkand. Tot Shachrisabz rijd je door de dorre woestijn en langs katoenplantages en kleine dorpen. Tussen de middag heb je voldoende tijd om even wat rond te slenteren of te lunchen in Shachrisabz.

Niet ver van Shachrisabz is in 1336 Timoer Leng geboren. Nu Oezbekistan op zoek is naar een eigen identiteit is Timoer Leng tevoorschijn gehaald als ‘Vader des Vaderlands’. Onder zijn leiding werden aangrenzende landen geplunderd en vervolgens onderworpen aan zijn gezag. Ondanks zijn wrede karakter heeft hij prachtige bouwwerken nagelaten. Hoewel veel gebouwen door latere heersers verwoest zijn, staan in Shachrisabz nog enkele hoogtepunten van de Timoeridische architectuur overeind. Daarnaast is het zeker de moeite waard om de authentieke markt van dit stadje te bezoeken.

Na Shachrisabz wordt het landschap mooier en rijd je door de heuvels die er door het vallen van de avond betoverend uit zien; dit is de zogenaamde ‘Golden Road to Samarkand’.

Dag 43 Samarkand
Samarkand is wereldberoemd door de goed bewaarde koranscholen rond het Registan-plein. Dit complex wordt door velen beschouwd als het mooiste complex van koranscholen in de islamitische wereld. ’s Ochtends vroeg en aan het eind van de middag is het opvallend rustig, zodat je ongestoord kunt genieten van deze oogverblindende pracht en praal.

Naast de Registan zijn de Bibi Khanum-moskee, de Gur Emir (begraafplaats van Timoer) en de Sjah-i-Zinda zeker een bezoek waard. Een andere plaats waar je uren kunt doorbrengen is de grote bazaar van Samarkand. Hier doen Russen, Tadzjieken en Oezbeken gezamenlijk hun boodschappen. In het overdekte gedeelte worden groenten, vers fruit en specerijen aangeboden door goedgehumeurde marktvrouwen. Het maken van een foto wordt vaak ‘beloond’ met een handvol kruiden of een tros druiven. In de aangrenzende chaikhana’s wordt je lege theepot steeds weer bijgevuld, de ideale plaats voor het schrijven van een kaart of het bijkomen van alle opgedane indrukken.

Dag 44 Samarkand – Fergana via Tashkent
Vandaag neem je de bus naar Tashkent, de enigszins sovjet-aandoende hoofdstad. Brede lanen, pompeuze gebouwen, uitgestrekte pleinen en vele parken kenmerken de stad. Op de grote bazaar is het een komen en gaan van kleurrijke dorpelingen met hun handelswaar. Hier proef je weer het authentieke Oezbekistan. Afhankelijk van de tijd van onze vlucht naar Fergana, kunnen we nog iets van Tashkent meepikken.

NB. De vluchtschema’s tussen Tashkent en Fergana zijn tamelijk onbetrouwbaar, en wijzigen met een zekere regelmaat. In sommige gevallen moeten we dus op het laatste moment het programma aanpassen, of bijvoorbeeld voor ander vervoer kiezen.

Dag 45 Fergana – Osh (Kirgizstan)
Feitelijk ligt Osh ook nog in de Ferganavallei, en wordt deels ook bewoond door Oezbeken. Het is aan Stalin’s verdeel-en-heers-politiek te danken dat het nu een Kirgizische stad is. Osh is qua inwoneraantal de tweede stad van Kirgizstan. Direct valt op dat veel mannen hier witte vilten hoeden dragen, de akalpak, het nationale hoofddeksel. In het centrum van deze stad ligt een immense langgerekte markt. De markt hier is enorm groot. Veel handel en contrabande.

Dag 46 Expeditie Kirgizstan
De komende dagen reis je dwars door het centrale berglandschap van Kirgizstan. De chauffeur moet de strijd aanbinden met hoge bergpassen, diepe ravijnen en slechte wegen. Hierdoor kun je soms lange reisdagen hebben. Deze route is landschappelijk zo fraai dat je regelmatig fotostops maakt. In de zomermaanden hebben veel nomaden hun yurts opgezet in deze onherbergzame streek. Trotse mannen te paard houden hun kudden in de gaten en onthalen de spaarzame bezoekers op een glas koumis (de traditionele drank; gefermenteerde merrie-melk).

Je maakt vaak lange dagen, deels omdat er onderweg aan de weg gewerkt wordt, hetgeen met het nodige oponthoud gepaard kan gaan, deels omdat je grote afstanden moet overbruggen.

Je slaat je tent de eerste avond op aan het diepblauwe Toktugulmeer. Hier kan je een verfrissende duik nemen. Hier maak je kennis met het ritueel van je eigen maaltijden te bereiden, en genieten van vergezichten.

Dag 47 Expeditie Kirgizstan
Het gaat het dieper de bergen in, en je komt aan op de hoogvlakte van Suusamyr. Hier zie je de zo kenmerkende wijdse weidelandschappen van Kirgizstan. Op de hoogvlakte sla je ook weer je tent op. De vlakte is omgeven door bergketens, en wordt doorsneden door beekjes.

Dag 48 Expeditie Kirgizstan
Op de derde dag in Kirgizstan rijd je verder langs grillige, veelkleurige rotsformaties, heldere bergriviertjes en opvallende begraafplaatsen. Vandaag zal je het Son Kul-meer bereiken. Dit op ruim 3000 meter hoogte gelegen meer wordt omgeven door bergen en is een favoriete plek voor nomaden om hun yurts op te slaan. Zeker ’s zomers zul je hier tientallen yurts en vele kudden schapen en yaks zien.

Dag 49 Expeditie Kirgizstan
Op de laatste dag zul je kamperen in de buurt van de karavanserai bij Tash Rabat. Hier moet je je mentaal weer voorbereiden op een nieuw land: China.

Dag 50 Tash Rabat – Kashgar (China)
Al vroeg ga je op pad naar China. Op de Torugartpas neem je afscheid van je Kirgizische vrienden, die je de afgelopen dagen hebben bijgestaan. Jarenlang stond hier een ‘Arc de Triomph’-achtige boog, die hier de feitelijke grens tussen Kirgizstan en China aangaf. Dit enigszins merkwaardige monument is het afgelopen jaar gesloopt. De pas zelf ligt op 3752 meter hoogte. Je stapt hier over op Chinees transport. Je daalt af naar Kashgar, hèt knooppunt van de Zijderoute in West-China.

Dag 51 Kashgar
Deze stad was tijdens de bloeiperiode van de Zijderoute een belangrijk bevoorradingspunt, handelspost en rustpunt voor handelaars, boeddhistische pelgrims en ontdekkingsreizigers. De stad heeft een uitgesproken oosterse sfeer; mannen met lange baarden en een fez, kebab-kraampjes, kamelen en ezelskarren. Je verblijft in een goed budget-hotel en hebt volop tijd om deze stad te verkennen. Ook kan je volop genieten van de heerlijke Chinese en Oeigoerse keuken.

Een hoogtepunt is het bezoek aan de zondagsmarkt, één van de grootste van Azië. Naast groente, fruit, vlees en textiel, is er een levendige veemarkt waar je zelfs kamelen kunt kopen. Pas wel op voor de vele ezelkarren die kopers en verkopers af- en aanvoeren. Als je wilt kun je ’s ochtends op een van de ezelkarren springen die je naar de markt brengen. Vervolgens kun je uren ronddwalen en je ogen uitkijken naar de kleurrijke bevolking. Er zijn vele eet – en theestalletjes om een rustpauze in te lasten en de menigte aan je voorbij te laten trekken. Of waarom zou je je haren niet laten knippen, of zelfs je tanden laten trekken…

Dag 52 Kashgar
Kashgar telt zo’n honderd moskeeën, waarvan de vijfhonderd jaar oude Id Kah-Moskee de mooiste en de grootste is. Ook het plein voor en de straatjes rondom de moskee zijn heerlijk om enkele uren door te brengen. Op tien kilometer afstand van Kashgar bevindt zich het mausoleum van Abakh Hoja, een politiek en religieus leider. Het is een kleurrijk museum met vier minaretten en een groot koepeldak. Met een gehuurde fiets wordt dit uitstapje extra aantrekkelijk.

Dag 53 Kashgar – Turpan
’s Avonds begin je aan de noordelijke zijderoute langs de inmense desolate Taklamakanwoestijn. De zuidelijke route, via onder andere Hotan, is ook prachtig (maar lastiger te bereizen), maar we moeten keuzes maken.

Dag 54 Turpan
Vandaag zit je de hele dag verder in de trein. Deze spoorlijn is één van de laatste uitbreidingen van het spoorwegennet in China. De trein rijdt er pas vier jaar. Het is dan ook een bijzonder ruig landschap waar je doorheen gaat. Zo passeer je de Taklamakanwoestijn, één van de meest ondoordringbare gebieden ter wereld.

‘s Avonds stap je, voor je Urumqi bereikt, uit in het plaatsje Daheyan. Daarvandaan is het nog een uurtje reizen naar Turpan, waar je zult overnachten. Turpan is een oasestad aan de oude karavaanroute. De komende dagen neem je je intrek in een sfeervol hotel met een knusse binnenplaats. De druivenranken groeien er weelderig over de pergola en granaatappels hangen in de bomen.

Dag 55 Turpan / excursie omgeving – Liuyuan
Turpan staat, samen met Nanjing en Chongqing bekend als de ‘oven’ van China. In de zomer lopen de temperaturen op tot boven de veertig graden Celsius. Het laagste punt van deze depressie, de één na laagste ter wereld, ligt 154 meter beneden de zeespiegel. Deze sfeervolle oase staat bekend om z’n druiven, meloenen en abrikozen. De oase wordt geïrrigeerd middels eeuwenoude, ondergrondse kanalen (karez), waardoor de gesmolten sneeuw van de kilometers verder gelegen bergen stroomt.

De meeste bezienswaardigheden van Turpan liggen iets buiten de stad. Tijdens een facultatieve excursie kun je deze bezoeken. Zo maak je kennis met de Sugong Ta-moskee en Eminpagode, met z’n 44 meter hoge minaret in Afghaanse stijl, de ruïnes van Jiaohe en Gaochang en de ‘Vlammende Bergen’. De ruïnes van Jiaohe en Gaochang zijn eeuwenlang onder het woestijnzand bedolven geweest, maar in de negentiende eeuw door Europese ontdekkingsreizigers als Sven Hedin weer ontdekt. Ooit waren dit belangrijke verblijfsplaatsen aan de Zijderoute. Je vindt er nog steeds sporen van oude boeddhistische tempels.
De Vlammende Bergen zijn grillige gevormde rotsformaties in de woestijn die door de gloeiende zon in vuur en vlam gezet worden.

Aan het eind van de middag neem je de bus naar het treinstation van Daheyan. Daarvandaan neem je de nachttrein naar Liuyuan.

Dag 56 Liuyuan – Dunhuang
Vanaf Liuyuan is het nog twee en een half uur rijden naar Dunhuang. Dit is de eerste echt Chinees-ogende stad op deze route. Je laat de Arabische opschriften en kebabstalletjes nu definitief achter je. Wie zin heeft kan een bezoek brengen aan de grote zandduinen aan de rand van de stad. Je kunt erheen fietsen of met de riksja naar toe gaan. Vooral bij zonsondergang is het een onwezenlijk decor.

Dag 57 Dunhuang / excursie Mogaogrotten
In een facultatieve excursie bezoek je de wereldbefaamde Mogaogrotten, een van de culturele hoogtepunten van deze reis en van heel China. Volgens inscripties zou een boeddhistische monnik er in 366 na Christus met het beeldhouwen begonnen zijn. Tijdens de daaropvolgende eeuw werden honderden grotten uitgehakt en beschilderd in de diepe zandstenen kliffen. Na de veertiende eeuw raakten de grotten in onbruik. De relatief goed bewaarde muurschilderingen geven een heel gedetailleerd beeld van de architectuur, wetenschappelijke en artistieke prestaties, buitenlandse contacten, kleding en het dagelijks leven tijdens de bloeiperiode van het Chinese boeddhisme. Bezoek aan de grotten is alleen mogelijk in groepsverband.

Dag 58 Dunhuang-Jiayuguan-Lanzhou
’s Morgens vroeg vertrek je richting Jiayuguan. Dit onneembare Mingfort was tot 1911 de meest westelijke militaire post binnen het Chinese keizerrijk. Het is verbazend goed bewaard gebleven en staat nog fier op de samenloop van enkele strategisch belangrijke passen naar de ‘landen ten Westen’. Als er tijd voor is ga je op zoek naar de nog onbekende maar wel zo fascinerende tombes uit de Wei- en Jin-dynastie. Zo’n 40 tombes liggen 25 kilometer ten oosten Jiayuguan. Een aantal zijn opengesteld voor publiek. De tombes liggen midden in de woestijn, onder de grond en zijn te bereiken via een onopvallend gat in de grond. Binnen ontwaar je op talloze bakstenen de meest fantastische tekeningen met taferelen uit het dagelijkse leven van zo’n 1700 jaar geleden. Een ware schat om meer de weten te komen over het leven in die tijd. De tombes worden niet voor niets ‘underground art galleries’ genoemd.

In de avond neem je de trein richting Lanzhou.

Dag 59 Lanzhou – Xi’an
In de ochtend komt je trein aan in Lanzhou, waarvandaan je een paar uur later de trein verder neemt naar Xi’an. In Lanzhou heb je even de tijd om de benen te strekken, en natuurlijk te genieten van heerlijke Chinese maaltijden.

Dag 60 XI’an
Grootste bezienswaardigheid van Xi’an is natuurlijk het terracottaleger, onderdeel van het graf van Qin Shihuang, de eerste keizer van China. Xi’an, de vroegere hoofdstad tijdens de Tang-dynastie (618 – 907), was het eindpunt van de Zijderoute-karavanen en het centrum van de internationale handel in Oost-Azië. Je vindt in Xi’an nog steeds de invloeden van de verschillende volkeren en religies die met de karavanen vanuit Centraal-Azië zijn meegekomen. Zo zijn er de sfeervolle Grote Moskee en de moslim-eethuisjes in de oude volksbuurt.

De stadsmuur is helemaal gerestaureerd evenals de Trommeltoren en de Klokkentoren. Vroeger waren deze torens in iedere Chinese stad te vinden maar meestal werden ze verwoest of gingen verloren in de loop der tijd. Rond de Klokkentoren is een ultramodern plein gebouwd met terrasjes,  e-mail-mogelijkheden en een chique ondergronds winkelcentrum. Verder zijn ook de Grote en de Kleine Wilde Gans pagodes een bezoek waard.

Vlakbij het hotel bevinden zich een aantal kleine restaurantjes waar je voor weinig geld een heerlijke maaltijd kunt krijgen. Aan te raden zijn de verschillende gestoomde, gekookte of gebakken ‘jiaozi’. Deze ‘jiaozi’ zijn lapjes deeg, gevuld met kruidig vlees of een groentemengsel, die je in een sausje van soja en azijn dipt. Het is één van de specialiteiten van deze streek die je zeker moet proberen.

Dag 61 Xi ‘an – Beijing
Overdag heb je de gelegenheid om Xi’an verder te ontdekken. Als je tijd hebt is ook het Shaanxi History Museum zeker een bezoek waard. Aan het eind van de middag vertrek je met de nachttrein naar de hoofdstad van China, Beijing. Tijdens onze laatste treinreis kun je misschien wel een paar woordjes Mandarijn oefenen met je Chinese medereizigers!

Dag 62 Beijing
Gedurende deze dagen kun je de stad Beijing verder ontdekken. Het is er een drukte van jewelste met duizenden Chinezen op de fiets of wandelend door de straten. In deze grootste stad vind je tempels, paleizen, parken, pleinen, markten en eetstalletjes. Beijing was de hoofdstad van vele keizerlijke dynastieën en dat heeft zijn monumentale sporen nagelaten. Vlakbij je hotel ligt de Verboden Stad, de vroegere woon- en werkplaats van de keizers en hun onmetelijk grote hofhouding. Binnen de dikke hoge muren kun je uren ronddwalen door de vele paleizen, paviljoenen en tuinen. Het is aan te raden een
audio-tour te huren, ingesproken door de enige echte Roger Moore. Boven de toegangspoort van de Verboden Stad hangt nog steeds het kolossale portret van Mao Zedong, dat uitziet over het immens grote Tiananmenplein. Op het plein zijn het Maomausoleum, het Nationaal Historisch Museum en de Grote Hal van het Volk te bezichtigen.

Maar de tijd heeft niet stilgestaan. Beijing is intussen een zeer moderne stad geworden met nieuw ontworpen wolkenkrabbers, westerse winkelcentra en snelle auto’s.

Dag 63 Beijing / excursie Grote Muur
De excursie naar de Chinese Muur (zo’n tachtig kilometer buiten de stad gelegen) is één van de hoogtepunten van je bezoek aan Beijing. Zo ver het oog reikt slingert de Muur zich over de heuvels in het ruige en desolate landschap. ’s Avonds is een bezoek aan de Peking Opera of een acrobatenshow beslist een aanrader. Een culinaire specialiteit die je het best in Beijing kunt proeven is natuurlijk Peking Eend. De reisbegeleider zal bij voldoende belangstelling een theaterbezoek en/of een Peking Eend-diner voor de groep organiseren.

Dag 64 Beijing
Met de fiets kan je prima toeren door de stad, bijvoorbeeld op weg naar de Tempel van de Hemel. Hier hielden de keizers vroeger aan het begin van elk jaar ceremonies om de oogstgoden gunstig te stemmen. In het park rondom de tempel wordt door veel Chinezen nog elke ochtend taijiquan beoefend maar je kunt ook stijldansen en ritmische gymnastiek te zien krijgen.

In de buurt ten zuiden van de oude stadspoort Qianmen kun je leuk winkelen en slenteren door de hutongs (steegjes) van de oude volkswijken met hun typische binnenplaatsen. De Lama Tempel, een van de mooiste en rijkst gedecoreerde Tibetaans-boeddhistische tempels buiten Tibet, is goed te bereiken met de metro of met de fiets. Het Zomerpaleis, in het noordwesten van Beijing, heeft prachtige tuinen en een meer dat ooit met de hand is gegraven.

Dag 65 Vertrek Beijing – aankomst Amsterdam

 

Valuta

We raden je aan voor deze reis zowel contante euro’s, dollars (gedrukt na 1996) en traveller cheques mee te nemen. Tevens kun je in een aantal landen (behalve Iran en Centraal-Azie) pinnen.
In Syrie betaal je met de Syrische pond. In 2004 was de wisselkoers €1 = 60 pond.
In Turkije betaal je met de Turkse Lira. In 2004 was de wisselkoers €1 = 1.800.000 lira. In Iran betaal je met de rial. In 2004 was de wisselkoers €1 = 9800 rial.
In Turkmenistan betaal je met de manat. In 2004 was de wisselkoers €USD = 22.000 manat. (euro’s kun je hier moeilijk wisselen)
In Oezbekistan betaal je met de som. In 2004 was de wisselkoers €1 = 1200 som. In Kirgizstan betaal je met de sum. In 2004 was de wisselkoers €1 = 51 sum.
In China betaal je met de yuan. In 2004 was de wisselkoers €1 = 10 yuan.

Zijderoute 2004
Syrië – Turkije – Iran – Turkmenistan – Oezbekistan – Kirgizie – China
 
  1. Groeten uit Syrië
  2. Daar zijn we weer (Turkije)
  3. Bericht uit Iran
  4. Verhalen uit duizend-en-een nacht
  5. Laatste ronde: China

Meer reisverhalen van GJ lezen?
Afghanistan - Japan - Noord-India & Nepal - Indochina - Rio - Soedan & Egypte - Zijderoute

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*