Terug naar de Schiedamseweg

Aan het einde van de Nieuwe Binnenweg steek je de Lage Erfbrug over – vroeger waren er twee bruggen – en wandel je Delftshaven binnen via de Schiedamseweg, de levensader van de Rotterdamse wijk. Links op nummer 36A boven Jamin, is mijn vader geboren. Vandaag zijn we een kijkje gaan nemen.

rotterdam, schiedamseweg

Na vijftig jaar terug in de straat waar je geboren bent: de Schiedamseweg in Rotterdam

 

Natuurlijk hadden we al op Google gekeken en het eerste wat Pap opviel was dat het oude huis niet meer die karakteristieke luiken bezat uit zijn jeugd. Toen kwam de verontwaardiging dat het grotendeels leegstaat: vooruitgang zullen we maar zeggen. We zijn overigens niet de enigen die de verandering geen verbetering vinden.

rotterdam, delftshaven, schiedamseweg rond 1950, 2015

De luiken zijn na vijftig jaar verdwenen.

In de jaren vijftig zat er op de begane grond een winkel van Jamin. Letterlijk slapen bovenop een snoepwinkel lijkt me voor een klein jongetje heel moeilijk. Linksonder staat nog een verkeerspaaltje. In 2015 zijn de ruiten afgeplakt wachtend op de volgende huurder en rijdt er een tram bovengronds en een metro ondergronds.

rotterdam, schiedamseweg, delftshaven, pap, geboortehuis

Een halve eeuw terug in de tijd, alleen de korte broek ontbreekt.

Opa wilde zijn eigen voetbal elftal. Hij kwam tot tien. Hoe zat het ook al weer pap? De meisjes sliepen rechts en de jongens links…

rotterdam, delftshaven, schiedamseweg, spanjaardstraat, 2015

Kruising Spanjaardstraat

We doen op ons gemak een rondje door de wijk en beginnen op de kruising met de Spanjaardstraat, ter hoogte van metrohalte Delftshaven.

rotterdam, delftshaven, prinses theater, schiedamseweg, 2015

Prinses Theater

We wandelen langzaam richting de Lage Erfbrug en Pap herkent aan de overkant het Prinses Theater, dat was er vlak na de oorlog ook al.

rotterdam, delftshaven, schiedamseweg, 2015

Verandering: ja. Vooruitgang?

Belwinkels, eethuisjes en torenflats. Zou pap nu denken vroeger was alles beter? OK: misschien niet alles. Internet, mobieltjes, Whatsapp en Internetbankieren mogen blijven. En TV’s groter dan 50 inch natuurlijk.

rotterdam, delftshaven, schiedamseweg, 2015

Nu en toen

 

rotterdam, delftshaven, schiedamseweg, 2015

Aan het begin van de Schiedamseweg, net na de Lage Erfbrug staat een mooi blokje oude huizen.

In mei 1940 is de binnenstad van Rotterdam platgebombardeerd, daardoor is het geallieerd bombardement op 31 maart 1943 in de vergetelheid geraakt. Bij de operatie werd niet het beoogde complex van de Kriegsmarine in het Vierhavengebied, maar bij vergissing het gebied aan het eind van de Schiedamseweg getroffen. Ruim 2600 woningen werden verwoest, waaronder een groot deel van de blokken die J.J.P. Oud hier in de jaren twintig had ontworpen. Er waren 326 doden en 400 gewonden. Gelukkig is er nog iets bewaard gebleven.

pap, foto schiedamseweg rotterdam, kerk breda

Bermuda driehoek. Locatie Roosendaal: foto links: Rotterdam, foto rechts: Breda. 11 augustus 2015

 

3 thoughts on “Terug naar de Schiedamseweg

  1. Maria ( Ria ) Ducoffre

    Dit vond ik erg leuk om te lezen.
    Ja,de schiedamseweg is jammer genoeg verpaupert.
    Ik zelf ben geboren(1951) en getogen in de hudsonstraat ,dus de winkelstraat was voor ons de schiedamseweg.
    Heel erg jammer dat het zo verandert is.
    Groetjes van een rotterdammertje wat alweer veel jaren in noorwegen woont.

    • Het bombardement van mei 1940 heeft weinig overgelaten van het Rotterdam van weleer. Iets zuiniger zijn op ons Rotterdams verleden kan helemaal geen kwaad.

      In de een-na-laatste foto [ huizen aan het water aan het begin van de Schiedamse weg] had ik voor publicatie, digitaal de vuiligheid verwijderd, zodat het er in ieder geval een beetje netjes uitzag. Het was [helaas] nodig.

  2. Ik ging vanuit Spangen als jongen van een jaar of tien via de Schiedamseweg naar de Spanjaardstraat daar was op zondagmiddag film in het zaaltje End of zoiets ben de naam kwijt. Ook was op de Schiedamseweg een winkel met huishoudartikelen waar een man werkte met een sjaal voor zijn gezicht. Ik was als kind doodsbang voor die man. Tramlijn 17 en lijn 4 reden over de Schiedamseweg met eindpunt lijn 17 Marconiplein. Op het grasveld voetbalden wij daar. Ook herinner ik mij Kitje Kool stond midden op het plein en politiebureau waar ik op woensdagmiddag strafregels moest schrijven omdat ik iets had uitgespookt wat niet door de beugel kon. Wel een sociale en gezellige tijd, kaneel stokken stelen in de havens achter het Marconiplein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*