Frankie Knuckles overleden

Frankie Knuckles is op 59-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de pioniers van de house music, bijgenaamd “The Godfather of House.”

Zoals jazz voortkomt uit de blues, heeft house zijn wortels in de disco. De house muziek heeft zich in de loop der jaren wijdvertakt en via diverse stroming zijn house en nu-disco toch weer langzaam naar elkaar gegroeid.

frankie_knukcles_01

Ware house music

Frank Knuckles was een Amerikaanse dj die als de grondlegger van de housemuziek gezien wordt. In 1977 opende in Chicago een nieuwe club: The Warehouse. De term house is waarschijnlijk afgeleid van de clubnaam. Mensen wilden warehouse music. The Warehouse is binnen de house cultuur minstens zo beroemd als Studio 54, die ook in 1977 opende. Frankie Knuckles was resident dj in The Warehouse tot hij begin jaren tachtig zijn eigen club: The Power Plant startte.

De house muziek begon midden jaren tachtig echt vorm te krijgen. In 1988 ontplofte house op een manier die mensen aan het hippie tijdperk herinnerde. Bij het grote publiek is Frankie Knuckles niet erg bekend. Hij heeft weinig radiohits gehad, maar daar gaat het bij Knuckles ook niet om. In 1987 bracht hij Your Love een van zijn beste en bekendste platen uit, een jaar voor de Second Summer Of Love losbarstte. De plaat werd een house legende en volgens sommigen is het de beste houseplaat aller tijden.

De populariteit van dj’s schoot omhoog. Ineens wilde iedereen dj worden. Helaas voor de meesten heb je om dj te zijn niet alleen talent nodig, maar moet je ook tijd investeren om de techniek onder de knie te krijgen. De commercie dook er gretig bovenop. Denk maar eens aan de Turn up the Bass cd’s en verzamel lp’s. De smiley kreeg een nieuwe betekenis en house veroorzaakte een gekkenhuis. Overheden maakte zich zorgen en probeerde raves en drugsgebruik aan banden te leggen. Verbieden is de beste manier om iets populair te maken.

Midden jaren tachtig begon ik met dj-en. Doordat er geen internet was verbond ik Frankie Knuckles vaak pas achteraf met de remixes en muziek die ik bewonderde.

The Whistle Song

In 1991 volgt zijn bekendste track: The Whistle Song. Het is tegenwoordig een club anthem. Iedereen kent het nummer maar de meeste mensen hebben geen idee dat het Frankie Knuckles is of wat de titel van de plaat is. Zo smooth. Het belang van Frankie Knuckles ligt niet in zijn singles, maar in zijn sets, remixes en werk voor andere artiesten.
De stad Chicago heeft de straat waar The Warehouse stond omgedoopt tot Frankie Knuckles Way en riep 25 augustus 2004 uit tot Frankie Knuckles Day. President Obama was toen senator in Illinois en heeft geholpen dat mogelijk te maken.

Laatste set

Op 29 maart draaide Frankie Knuckles een van zijn laatste sets in de Ministry of Sound in Londen. De Ministry heeft een mooie foto getweet van de 59-jarige Godfather of House in de dj booth:

frankie_knuckles_02_ministry

Laatste set in the Ministry (Afbeelding: Ministry of Sound)

Frankie played to a packed main room at the club on Saturday proving why he was one of the most loved DJs on the scene. RIP.
– Ministry of Sound ‏@ministryofsound, 01 April 2014

RIP Frankie Knuckles, a legendary figure and pioneer of the house music revolution and without whom we wouldn’t exist pic.twitter.com/TIgwqubDqv
– Ministry of Sound ‏@ministryofsound, 01 April 2014

soundcloud_frankie_knuckles_web_02

soundcloud_frankie_knuckles_web_01

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*