Vorm boven inhoud

Websites, kranten en boekenwinkels lijken tegenwoordig vorm boven inhoud te verkiezen. Hoe sneller alles omvalt, hoe eerder inhoud weer de boventoon gaat voeren.

krant

Die goeie oude tijd toen kranten nog bijna-monopolies waren (afbeelding: Thomas Leuthard/Flickr)

Iedereen is toeleverancier

De ironie van WordPress is waarschijnlijk dat zoveel mensen bezig zijn met het maken van nog ingewikkelder templates en nog betere gereedschappen voor SEO (zoekmachine optimalisatie) dat de inhoud langzaam op de achtergrond raakt. Ik zal niet direct zeggen dat het gebakken lucht is, maar het aantal blogs dat echt de moeite waard is om te volgen is op de vingers van een hand te tellen. De interessante sites hebben weinig toeters en bellen en veel interessante artikelen. Aanwezigheid en vorm zijn belangrijker dan inhoud geworden. Daar zorgt de dwingende tirannie van de Google zoekmachine voor. Het maakt niet uit dat de inhoud waardeloos is en mensen wegklikken: je bent gevonden dus je hebt bestaansrecht.

De krant als bundel persberichten

Vergelijk het met de krant op internet. Een groot aantal hits is belangrijker dan een goed artikel. In mijn verbeelding zie ik de redacteur een ouderwetse telexbericht van het apparaat afscheuren en het overtypen, met typefouten als bonus, zodat het stukje op internet geknald kan worden. Ondertussen lopen de lezers massaal weg en het idee dat de digitale krant tot een stijging van de papieren oplage leidt spat uit elkaar. Mensen lopen gedesillusioneerd weg. De paar mensen die nog op het artikel reageren wijzen de auteur vooral op zijn spelfouten of het ontbreken van een fatsoenlijke opbouw. De redacteur, vriendelijk als hij, is geeft keurig in het forum aan dat hij alles zal corrigeren. Wie heeft er nu een voorbeeldfunctie?

Dan maar in het Engels

Een goed voorbeeld van een krant in moeilijkheden is de NRC. In haar wanhoop om echte kwaliteit te leveren is ze overgegaan tot het plaatsen van links naar interessante lange verhalen in het Engels. Oubollig staat erbij dat dit zogenaamde longreads zijn waar eigenlijk op het internet geen plaats voor zou zijn. Zou de Nederlandse krantenlezer nu echt zitten te wachten op Engelstalige stukken, geselecteerd door de NRC? Blijkbaar zijn er geen goede lange verhalen in het Nederlands. Die paar lezers die Engelstalige longreads willen lezen gaan daarvoor naar gespecialiseerde Engelse websites.

Verkoopt u ook Nederlandse boeken?

De Polaris boekhandels gingen failliet omdat ze slecht gemanaged werden. De winst moest komen van de verkoop van de huurcontracten. Voor de rest waren ze natuurlijk wel “A World of Books“, maar ja dat is Amazon ook en die zijn beter en goedkoper. Een boekhandel in Nederland verkoopt toch vooral Nederlandstalige titels, waarom dan geen Nederlandse slagzin, als je al een kreet nodig hebt. Gelukkig is de keten failliet en kunnen de winkels onder hun oude naam verder. Geen entertainment centers meer, maar gewoon ouderwets goede boekhandels waar je rondsnuffelt en bij toeval stuit op dat ene boek.

Komt het goed?

Hoe sneller kranten als de NRC omvallen, hoe beter. Des te eerder kan er weer een echte krant gemaakt worden, die als lichtend voorbeeld fungeert voor iedereen die een website wil bouwen. Misschien komt het toch nog goed en word inhoud weer belangrijker dan vorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*