Uitbuiting voor Beginners

De Britse premier Margaret Thatcher definieerde socialisme als een tekort aan andermans geld. Een kennis van me heeft onlangs een volkstuin gehuurd en ik heb geholpen met kweekbakken bouwen. Gratis pallets bij de Gamma gehaald en op het parkeerterrein gedemonteerd – met breekijzer. Je moest de mensen eens zien kijken en vervolgens in de moestuin weer in elkaar geschroefd, in een andere vorm natuurlijk.

Op een gegeven moment zegt ze dat ze anderen graag wil helpen en daarom mag iedereen die drie uur in haar tuin werkt, gratis mee-eten. Natuurlijk schiet ik in de lach en zeg dat zoiets uitbuiting heet. Zelfs tegen minimumloon is drie uur werken voor een maaltijd rijkelijk veel.

Later maakte ik een rekensommetje en was onder de indruk van de “winstmarge”. Sinds 01 juli 2015 is het minimumloon voor een volwassene EUR 69.59 per dag. Als een werkdag 8 uur is, dan verdient iemand EUR 8,75 per uur of EUR 26,10 voor drie uur. Dat is bruto, tel daar nog eens zo’n 30 procent werkgeverslasten bij op en normaal kost het een werkgever EUR 34 voor drie uur en nu slechts een maaltijd. Bij de Hema krijg je een ontbijtje voor een euro en voor EUR 2,50 heb je een warme maaltijd.

“Gasten kunnen voor dat luttele bedrag kiezen tussen stamppot met worst, spaghetti of patat met kippenvleugels. Voor 2,50 euro extra krijgen ze een biefstuk.”

Natuurlijk krijg je voor zo’n bedrag niets biologisch en komt het vlees uit de intensieve veehouderij, hier en daar zal ook nog wel wat intensieve exploitatie plaatsvinden, maar het prijsverschil is enorm.

Toch moet ik mijn pet voor die linkse rakkers afnemen, ze zijn minstens net zo goed in uitbuiting als de rechtse conservatieven, maar hebben wel het aura van zorgzaam, eerlijk en gelijkwaardig. Kapitalisme is zeker niet perfect, maar het biedt ook kansen voor iedereen. Ik neem aan dat zoiets het laatste is wat links wil bewijzen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*