Office 365: minder voor meer

Office 365 aan tien euro per maand voor thuisgebruik [hier] is geen koopje. Je betaalt voor wat je niet nodig hebt, wordt bijna gedwongen tot de cloud.

Automatische updates zijn door Microsofts lange en slechte staat van dienst meer nadeel dan voordeel. Helaas lijken veel recensies meer op verkooppraatje of overgetypte persberichten dan onafhankelijke en doordachte recensies.
Microsoft maakt Office 2013 bewust onaantrekkelijk door ongunstige voorwaarden. In eerste instantie mocht een koper het pakket zelfs niet verwijderen en op een ander apparaat installeren. Verder zijn de kosten voor Office in de loop der jaar zeer sterk gestegen.

office365

Minder is meer

Office 365 bevat Word, Excel, Powerpoint, Onenote, Outlook, Publisher en Access en nog wat klein grut zoals cloudopslag en gratis belminuten. Het meeste gebruikt de gemiddelde koper nooit. Hoeveel mensen hebben ooit met Publisher gewerkt of kunnen met Access omgaan? De meesten typen af en toe een brief en maken misschien een huishoudboekje in Excel, maar daar houd het ver mee op.
Je betaalt voor wat je niet nodig hebt. Scholieren en werknemers kunnen vaak via het Microsoft Thuisgebruik Programma (HUP) voor rond de 15 euro een uitgebreide Office versie kopen. Anderen loggen op afstand in bij hun werkgever, daar is ook geen Office thuis meer voor nodig.

Google Docs, Libre Office en Open Office zijn prima en gratis alternatieven voor de incidentele gebruiker, maar er is ook niks mis met Office gebruiken totdat het niet meer ondersteund word. Waarom niet? De meeste mensen gebruiken maar een kleine fractie van alle functies in Office en hebben eerder minder dan meer keuze nodig. Waarom zou je continue upgraden?

Microsoft ondersteunt Office minimaal 10 jaar professioneel en 5 jaar voor consumenten [hier]. Office 2003 wordt pas vanaf april dit jaar niet meer ondersteund.

Help, altijd up to date

Wanneer Windows als abonnement verkocht zou worden dan hadden een heleboel computers vliegles gekregen bij de automatische update van Windows 7 naar Windows 8. Bij Office probeert Microsoft gesteund door een groot gedeelte van de ‘pers’ dat idee wel aan de gebruiker te verkopen. Office is een stuk gereedschap en de wet van Murphy garandeert dat als het niet uitkomt Microsoft een gedwongen update doorvoert die niet onderbroken kan worden of de lay-out verandert. Niet iedereen is even handig met computers. Als computervaardige kennis heb ik een aantal mensen geholpen die vastliepen in Windows 8. Ook voor ouderen zijn die veranderingen niet altijd even welkom.

Inhoudelijk zal Microsoft niets toevoegen aan Office, de hevige concurrentie met Google garandeert dat goede ideeën zo snel mogelijk benut worden. Wat rest zijn triviale toeters en bellen, waar weinig mensen op zitten te wachten.

Prik die ballon door

De cloud voegt weer een laag met risico en complexiteit toe. Ook heb je er minder vrijheid om dingen naar eigen inzicht in te richten dan op je eigen harddisk. De cloud is minder veilig dan gedacht. Afgelopen week was er in Nederland bij de Rabobank een grote storing.

Folders als ‘mijn videos’, ‘mijn documenten’ en ‘mijn afbeeldingen’ zijn voorbeelden van een ondoordacht systeem van Microsoft en je vraagt je af wat ze in de cloud weer gaan verzinnen. Misschien wil ik mijn vakantiefoto’s en films wel samen bewaren en dan moet ik een nieuwe map aanmaken. Weg logica. Veel mensen hebben al een bestaand systeem. Zelf gebruik ik al jaren een aparte partitie of schijf met daarop een map data en veel submappen. Gaat zonder problemen over van de ene naar de andere pc. Back-ups zijn eenvoudig en recentelijk heb ik de hele map in Dropbox geplaatst.

Sinds de onthullingen van Edward Snowden is de vraag hoe Microsoft met onze gegevens omgaat nog dringender geworden. Dropbox kan auteursrechtelijke beschermde werken, zoals films en tv series wissen. Terecht, maar wat als het fout gaat of? Microsoft is ook niet de braafste. Onlangs pluisden zij de mailbox van een journalist (?) na om er achter te komen wie er had gelekt. Het bedrijf eigende zich meer rechten toe dan de overheid.

Vakpers of verkochte pers?

Veel mensen vinden het erg moeilijk om zich op het gebied van computers te informeren. Als de reclame spreekt over een nieuwe quattratetrocore computer met zes terrajoule dan zegt men vaak dat zal wel beter zijn, ik moet ik het hebben. Veel websites staan vol flauwekul. Professionele IT sites en bloggers zingen halleluja over het nieuwe Office 365 [hier en hier], het zijn meer betaalde advertenties dan nuttige recensies. Op Amazon zie je een andere werkelijkheid. [hier]. Mensen zijn erg ontevreden.

amazon

Nooit gedacht dat Amazon als tegengif kan fungeren voor de journalisten die braaf de persberichten van Microsoft als nieuws publiceren.

Koopje of niet?

Nu is het een paar euro voor Office per maand, de volgende keer een paar euro voor iets anders. Mensen hebben ook een computer nodig die iedere paar jaar vervangen moet worden, je dataverkeer neemt toe en zo meer. Het gemak waarmee de pers regelmatig zegt “het is maar een tientje per maand” vind ik onterecht, zeker als de veelal (zelfbenoemde) journalisten een product aanbevelen zonder er (kritisch) naar te kijken. Laat consumenten zelf hun keus maken en ondersteun ze daarbij met een heldere en eerlijke recensie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*